Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vesić prvi odlazi zbog Savamale?

Goran Vesić Foto: beoinfo

Vesić prvi odlazi zbog Savamale?

Prvi na listi za smenu zbog rušenja u Savamali mogao bi biti beogradski gradski menadžer Goran Vesić.

Srbija
Autor: Danas, NB

List “Danas” piše da se spekuliše, ali i da nezvanične informacije govore da će Vesić prvi otići, a podsećaju da ga je čak i prvi čovek radikala Vojislav Šešelj optužio da stoji iza rušenje objekata u izbornoj noći.

Profesor na Univerzitetu Union Bogoljub Milosavljević kaže za Danas da se pretpostavljalo da je gradska vlast iza toga, "ali se ipak nije reagovalo, jer se računalo na zaborav javnosti i opadanje pažnje medija".

- Pritisak javnosti je nesumnjivo doprineo da slučaj počne da se istražuje. Sada svakako treba utvrditi odgovornost u gradskoj vlasti, posebno gradonačelnika Siniše Malog - ukazuje Milosavljević.

Predrag Petrović, izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kaže za Danas da se ovde ne radi o postupanju ili nepostupanju pojedinca, običnog građanina, pa da može da pogreši u načinu ostvarenja dobrih namera.

- Radi se o predstavnicima gradske vlasti koji jako dobro znaju procedure i kako se ruše nelegalni objekti. Imaju i pravnike među zaposlenima. Da za rušenje velikih objekata i slučajeva u kojima se može očekivati i protivljenje vlasnika angažuje policija danima ranije, a ne komunalna policija. Ovde se ne radi samo o političkoj odgovornosti predstavnika gradskih vlasti, već treba preispitati i njihovu krivičnu odgovornost - ukazuje Petrović.

Zaštitnik građana Saša Janković podsetio je juče gostujući na Radio-televiziji Vojvodine in a odgovornost policije, rekavši da ne trebaju da budu smenjeni operati, već da se trebaju pronaći odgovorni koji su naredili da se ne reaguje. On je takođe kazao da oni koji nisu reagovali na pozive građana nisu dostojni posla policajca.

O rušenju u Savamali oglasio se i predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je kazao da nije video spisak odgovornih, ali da ako je rušenje naredilo izabrano lice, taj čovek ne može da ostane na javnoj funkciji.