Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
(VIDEO) Incident u RIK: Predstavnici Dveri vređali, jedna žena završila u Urgentnom centru

Foto: Printcreen/N1

(VIDEO) Incident u RIK: Predstavnici Dveri vređali, jedna žena završila u Urgentnom centru

Nezadovoljni najnovijim rezultatima, prema kojima su ostali ispod cenzusa sa 4,99 odsto osvojenih glasova, predstavnici Dveri, među kojima i lider Boško Obradović, uzvikivali su "kako vas nije sramorta, smete li pred narod...".

Srbija
Izvor: Tanjug

Po završetku sednice RIK-a, gde su proglašeni rezultati izbora sa 99,82 odsto obrađenih biračkih mesta, došlo je do incidenta kada su predstavnici pokreta Dveri verbalno napali predsednika RIK-a Dejana Đurđevića i direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.

Nezadovoljni najnovijim rezultatima, prema kojima su ostali ispod cenzusa sa 4,99 odsto osvojenih glasova, predstavnici Dveri, među kojima i lider Boško Obradović, uzvikivali su "kako vas nije sramorta, smete li pred narod...".


Boško Obradović dobacuje Foto: Printcsreen/RTS

Predsednik RIK Dejan Đurđević rekao je za RTS da je ovo "tragičan epilog neuobičajenog ponašanja u izbornom procesu.

- RIK je bio izložen neprimerenom pritisku, jer su predstavnici opozicionih stranaka držali mitinge i proteste dok je komisija radila. Ogroman broj lista je vršio uvid u materijal, što je trebalo nadzirati. RIK ne objavljuje rezultate na osnovu statističkog uzorka, a da bi izašla s konačnim rezultatima, mora da unese zapisnik s biračkih odbora, koje predlažu svi učesnici u izbornom procesu - rekao je Đurđević.

Prema njegovim rečima, pojavilo se oko 160 zapisnika s logičko-računskim greškama. Đurđević kaže da su u ranijoj praksi, kada rezultat ne zavisi od nekoliko desetina glasova, greške su ispravljane.

- Zbog raznih špekulacija da RIK falsifikuje zapisnike, odlučeno je da RIK na plenumu analizira svaki zapisnik. Odvojili smo 99 spornih džakova i videli gde su greške, recimo nije prebrojan broj nevažećih listića, gde je došlo do najgrublje povrede procedure mi smo ta mesta anulirali, a na ostalima su priznati rezultati. Onda smo zapisnike predali Republičkom zavodu za statitiku, a dok su ih oni ubosili u sistem, mi smo imali sednicu, posle koje je došao direktor zavoda Miladin Kovačević. Na sednici su u galeriji priustvovali predstavnici Dveri iako nisu imali pravo da prisustvuju. Došlo je do incidenta kada je Boško Obradović verbalno vređao mene i profesora Kovačevića. Ostali smo u sali da se smire strasti, oni su nas čekali i krenuli s uvredama. Produžio sam dalje, a oni su nastavili da vređaju. Jedan od pristalica Dveri je krenuo ka Miladinu Kovačeviću, jedna žena je tada grubo odgurnuta i prevezena u Urgentni centar -kaže Đurđević.

Đurđević je naveo da je Pokret Dveri, iako ima veliku verovatnoću da nakon ponovljenih izbora pređe cenzus, vršio od nedelje 24. aprila pritisak na RIK.

"Ovo se nikada nije dešavalo, da mi ne možemo da uđemo u salu za sednice od političara koji drže konferencije za novinare i misle da mi prekrajamo volju naroda", dodao je Đurđević.

Đurđević je dodao i da je incident prijavljen policiji i izrazio nadu da će državni organi raditi svoj posao kako bi izbori koji će biti ponovljeni na 15 biračkih mesta u Srbiji protekli u miru.

Obradović: Što bežite?

Pokret Dveri objavio je uživo dešavanja u RIK-u na svom "Facebook" nalogu, a u videu koji su postavili vidi se da je ispred sale u kojoj je zasedao RIK predstavnike tog tela čekao Boško Obradović koji ih je upitao "zašto beže?" i "kako ih nije sramota da lažu narod?"

Video pogledajte ispod vesti