Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
(VIDEO) ZAŠTO se Bajden nije poklonio zastavi SRBIJE?

Foto: printscreen

(VIDEO) ZAŠTO se Bajden nije poklonio zastavi SRBIJE?

​Mnogi su primetili da se američki potpredsednik Džozef Bajden tokom svoje posete Beogradu nije naklonio ispred srpske zastave, što predviđa diplomatski protokol prilikom svečanog dočeka stranih zvaničnika.

Srbija
Izvor: NB, B92

U priručniku Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodi se da je obaveza, posle koračanja crvenim tepihom ispred garde vojske Srbije, zastati ispred zastave Republike Srbije i napraviti lagani naklon ka zastavi.

Bajden je već bio u prilici da ispoštuje ovu obavezu kada je 2009. godine takođe koračao tepihom ispred Palate Srbija. Tada ga je predsednik Srbije Boris Tadić uputio ka zastavi, ali se Bajden vrlo stidljivo jedva nagnuo ka zastavi.

Ovog puta Bajden je šetajući sa premijerom Aleksandrom Vučićem koji se naklonio zastavi samo zastao, pogledao u zastavu i nastavio dalje.

Šta je Bajdenu zasmetalo da ispuni ovu protokolarnu obavezi i da izrazi poštovanje prema zemlji u kojoj je gost nije jasno, pogotovo kada se zna da su se zastavi Srbije naklonili državnici velikih svetskih sila.

To je učinio predsednik Kine, Si Điping prilikom posete Beogradu, kancelarka Nemačke Angela Merkel, kao i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Doček Džozefa Bajdena 2009. godine


Doček predsednika Kine Si Đinpinga

Doček predsednika Rusije Vladimira Putina