Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Viši sud odlučio da radikali ne idu u Hag

Foto: Tanjug

Viši sud odlučio da radikali ne idu u Hag

Prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, odluka veća je pravosnažna i izvršna i na nju nije moguće ulagati vanredne pravne lekove i ne može se tražiti odlaganje izvršenja, saopštio je danas Viši sud

Srbija
Izvor: Tanjug

Viši sud u Beogradu danas je pravosnažno odlučio da se troje funkcionera Srpske radikalne stranke ne izruči Haškom tribunalu, pošto je tročnalo veće Odeljenja za ratne zločine potvrdilo rešenje kojim je utvrđeno da nisu ispunjeni uslovi za njihov izručenje.

Prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, odluka veća je pravosnažna i izvršna i na nju nije moguće ulagati vanredne pravne lekove i ne može se tražiti odlaganje izvršenja, saopštio je danas Viši sud.

Veće je naime potvrdilo rešenje sudije za prethodni postupak kojim je utvrđeno da nije ispunjena nijedna od kumultivnih pretpostavki predviđenih Zakonom o saradnji sa haškim tribunalom, a to je da se radi o krivičnim delima iz članova 2,3,4 i 5 Statuta tribunala - najteži ratni zločini, genocid i zločine protiv čovečnosti, dok se radikali terete za nepoštovanje suda.

Haški tribunal je u januaru 2015. godine izdao nalog za hapšenje i izručenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića, zbog suđenja povodom optužbi da su uticali na svedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja koji je u međuvremenu oslobođen optužbi prvostepenom presudom tog Tribunala.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo Haškog tribunala je najavilo žalbu na tu presudu kojom će tražiti od Žalbenog veća da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.