Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vlada donela odluku: Ovo će biti MAKSIMALNI BROJ ZAPOSLENIH

Foto: wikimedia.org

Vlada donela odluku: Ovo će biti MAKSIMALNI BROJ ZAPOSLENIH

​Kako se navodi u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, smanjenje ni ovoga puta nije izvršeno linearno.

Srbija
Izvor: Tanjug

Vlada Republike Srbije usvojila je Odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne Pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2017. godinu.

U odnosu na broj zaposlenih na neodređeno vreme utvrđen Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih za kalendarsku 2015. godinu (462.674), predlog maksimalnog broja zaposlenih za Odluku Vlade za 2017. godinu manji je za 11.241 i iznosi 451.433.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, smanjenje ni ovoga puta nije izvršeno linearno, a prilikom definisanja instrukcije za smanjenje sagledavani su standardi i prioriteti u okviru svakog od resora.

Tokom ove godine radi se prvi put na ozbiljnijoj reorganizaciji u sistemu prosvete.

Do kraja ove godine predviđeno je smanjenje od preko 2.700 normi (ili punog radnog vremena) u osnovnom i srednjem obrazovanju, što će biti rezultat efikasnije raspodele resursa i bolje organizacije školstva.

Ovaj efekat će se postići najviše kroz reorganizaciju mreže škola, koju Ministarstvo prosvete priprema na osnovu funkcionalnih analiza Svetske banke.

U ovogodišnjoj Odluci akcenat je stavljen na jačanje kapaciteta u određenim resorima – kao što su medicinski radnici u zdravstvu i inspekcijske službe, koje imaju vodeću ulogu u borbi protiv sive ekonomije i uvođenju reda u sistem kroz kontrolu primene zakona. Do kraja godine u planu je zapošljavanje 2.500 medicinskog osoblja (lekari i medicinske sestre).

Jedinice lokalne samouprave koje imaju broj zaposlenih ispod predviđenog optimuma dobile su prostor za novo zapošljavanje, dok one iznad tog broja moraju i ove godine da smanjuju broj zaposlenih. Do kraja ove godine na lokalu je predviđeno ukupno neto smanjenje broja zaposlenih od 2.500.

Srbija je jedna od zemalja sa najmanje zaposlenih u javnoj upravi u Evropi, ukoliko je posmatramo kroz racio broja zaposlenih u javnoj upravi u odnosu na 100 stanovnika. Nakon dva kruga sveobuhvatne racionalizacije broja zaposlenih, u Srbiji danas imamo 6,4 zaposlena u javnoj upravi na 100 stanovnika, dok je prosek u EU 8,5.