Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vlada Srpske dala garanciju za Karadžića

Foto: icty.org

Vlada Srpske dala garanciju za Karadžića

Sudija Teodor Meron ranije nije hteo da pusti Karadžića na privremenu slobodu dok pored Srbije garancije ne da i Republika Srpska

Srbija
Izvor: RTRS/Srna

Vlada Republike Srpske dala je garanciju da se bivšem predsedniku Srpske Radovanu Karadžiću odobri privremeni boravak na teritoriji Republike Srpske.

Garancija Vlade Republike Srpske objavljena je u "Službenom glasniku" 27. maja i prosleđena je Ministarstvu pravde BiH radi dostavljanja nadležnim organima, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada Republike Srpske dala je garanciju na zahtev pravnog zastupnika Pitera Robinsona koji je tražio privremeno puštanje Karadžića, dok traje žalbeni postupak na prvostepenu presudu.

Član tima Karadžićeve odbrane Goran Petronijević rekao je za RTRS da je ta odluka sudije Teodora Merona grubo narušavanje prava Radovana Karadžića.

Meron je, kaže Petronijević, iskoristio priliku da odbije i zahtev da Karadžić bude privremeno pušten na slobodu do okončanja drugostepenog postupka, pravdajući se da su mu stigle samo garancije iz Srbije, ali ne i iz Republike Srpske.

O tom zahtevu Hag još nije ni trebalo da odlučuje, dodaje Petronijević, jer je advokatski tim zahtevao da se prvo donese odluka o kraćem boravku u Srbiji zbog porodičnih razloga, a tek kada se Karadžić vrati u Hag i stignu potrebne garancije iz Republike Srpske, da se donese odluka o njegovom privremenom puštanju na slobodu do izricanja drugostepene presude.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je na 40 godina zatvora.