Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vojska Srbije dobija posebnu ELITNU JEDINICU

Foto: Tanjug

Vojska Srbije dobija posebnu ELITNU JEDINICU

Vojska Srbije ovog leta formiraće posebnu, elitnu jedinicu od 1.500 najboljih vojnika, naoružanih najmodernijim oružjem, koji u svakom trenutku mogu da zaštite Srbiju od terorista i sličnih bezbednosnih pretnji.​​

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Ovi najiskusniji i najobučeniji specijalci 1. septembra imaće smotru, tokom koje će se prvi put prestaviti javnosti, pišu "Novosti".

Ovaj po mnogo čemu najmoćniji odred naših oružanih snaga činiće mahom pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije. Zaštitni znak ovog dela vojske biće opremljenost po najstrožim svetskim standardima i naoružanje gotovo istog ranga sa onim koji koriste najsnažnije armije u svetu.

"Prvih 1.500 vojnika ovog standarda imaće naoružanje i opremu najvišeg kvaliteta koja može da se nabavi na tržištu. Reč je o kombinaciji uvoznih i domaćih komponenata, koja garantuje najveću efikasnost, ali i najviši stepen zaštite ljudi", objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Ešalon koji će biti promovisan početkom septembra biće naoružan najsavremenijim pešadijskim naoružanjem, među kojima su nove "Zastavine" modularne puške kalibra 7,62 i 6,5 milimetara "grendel", ali i cevi nabavljene od čuvenog belgijskog proizvođača "Herstal". Reč je o automatskoj pušci 5,56 milimetara, model SKAR - L, koja se smatra ubojitim naoružanjem specijalniih jedinica širom sveta.

Značajna novina u "Projektu 1500", kako se nezvanično naziva opremanje posebnog tima vojnika, biće i balistička zaštita.

"Veliki korak je napravljen zamenom tradicionalnih pancir prsluka nosačima ploča", objašnjavaju u Ministarstvu odbrane. Prsluci su glomazni, teški i u njima se teško puzi, saginje i ulazi u vozilo. Pancirne ploče daju visok nivo zaštite, a vojnik sa njima neuporedivo je pokretljiviji.

Plan vojnog vrha jeste da se ešelon vrhunskih vojnika sa 1.500 poveća na 3.000, sa istom opremom i naoružanjem.

Inače, u sastavu Vojske Srbije već deset godina postoji Specijalna brigada koja je sastavljena od delova nekadašnje 72. specijalne i 63. padobranske brigade, kao i manjih delova 82. pomorskog centra i Protivterorističkog odreda "Kobre". Brojčano stanje jedinice je tajno iz razloga bezbednosti, ali je procena da ima oko 1.500 pripadnika, a poseduju identično oružje i opremu koju bi trebalo da dobije elitna jedinica.