Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Vojsku Kosova će SPREČITI SAMO GLAS ZA SRPSKU LISTU"

Foto: eastjournal.net

"Vojsku Kosova će SPREČITI SAMO GLAS ZA SRPSKU LISTU"

Na Kosovu i Metohiji 11. juna se održavaju sudbinski izbori za srpski narod u južnoj srpskoj pokrajini i samo Srpska lista može da garantuje da neće biti formirana vojska Kosova ili realizovane druge stvari na uštrb Srba

Srbija
Izvor: RTS

To je istaknuto na konferenciji za novinare u Vladi Srbije nakon sastanka predstavnika Srpske liste i premijera Aleksandra Vučića.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je je jedini razlog što vojska Kosova ne postoji samo to što su poslanici Srpske liste to sprečili.

"Ne budu li postojali poslanici koji zaista govore u ime srpskog naroda možete biti sigurni da će vojska Kosova biti novci faktor na Kosovu i Metohiji. Kada slušate kandidata za premijera Ramuša Haradinaja koji preti da će stići do Niša može se pretpostaviti šta će raditi kada bude imao vojsku. Srbi to ne smeju da dozvole", poručio je Vulin.

Vulin je istakao da je od osnivanja Srpske liste postojala jasna politička namera i poruka da Srbi moraju da budu jedinstveni, da ne mogu sebi da priušte sukobe.

"Bez države i vlade Srbije ne može biti života za Srbe u pokrajini. Srpska lista ima obavezu da zajedno sa srpskim narodom na KiM ubedljivo pobedi i ne dozvoli da nijedan srpski mandat ode van Srpske liste. Bez autoriteta Srpske liste glas Srba na KiM se neće čuti", uveren je Vulin.

Prema njegovim rečima, Vlada čvrsto podržava Srpsku listu i njene kandidate i očekuje od svakog Srbina na KiM da podrži Srpsku listu jer je glas za Srpsku listu glas za politiku Srbije, politiku premijera i cele vlade Srbije.

"Vlada neće dozviliti da se Srpska lista razmrvi i da naši glasovi odu tamo gde ne treba da odu. Svako ko pravi bilo kakav dogovor i pokušaj kompromisa sa albanskim političkim partijama radi direktno protiv interesa srpskog naroda i sa tom odgovornošću mora da se nosi", naglasio je Vulin dodajući da govori u ime člana vlade, ali i šefa Pokreta socijalista.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da se 11. juna na KiM održavaju sudbinski izbori za opstanak i sudbinu našeg naroda i budućnost u južnoj srpskoj pokrajini.

Prema njegovim rečima, Vlada smatra da bi Srbi na KiM trebalo da se okupe oko Srpske liste pre svega jer ona i na ovim izborima znači nastavak podrške države srpskim institucijama na KiM, nastavak institucionalnih veza.

"Jedino Srpska lista može da garantuje i da se bori i u pokrajinskim institucijama da veza između Beograda i našeg naroda na Kosovu ostane neprekinuta. Samo oni su spremni da na potpuno dosledan način očuvaju neraskidivu pupčanu vrpcu između Kosova i Metohije i države Srbije", podvukao je Đurić.

Ukazao je da su poslanici Srpske liste sprečili formiranje vojske Kosova i da je za njeno uspostavljanje potrebno četiri od 10 srpskih glasova, što se ne sme dozvoliti.

"Albanci pokušavaju na svaki način različitim zloupotrebama i mahinacijama, pa i kupovinom pojedinih srpskih predstavnika da dođu do srpskih, ali i drugih mandata", uveren je Đurić dodajući da su registrovali čitav niz lista na kojima su zapravo ljudi koji su u direktnoj funkciji i neposredno delegirani od albanskih stranaka sa nastojanjem da preuzmu najveći deo korpusa nealbanskog naroda i stave pod punu kontrolu politički sistem u pokrajini.

"Srpska lista je faktor i činilac koji u ovom trenutku upravlja u 10 opština, a u oktobru su lokalni izbori. Ovo će biti važan test. Ne može biti Zajednica srpskih opština u punom kapacitet ako u skupštini u Prištini nema nepodeljenog srpskog glasa", poručio je Đurić.

Lider Srpske liste Slavko Simić ukazao je da je 20 kandidata za poslanike održalo konsultativni sastanak sa premijerom Vučićem i da od svog osnivanja Srpska lista sve koordiniše sa Vladom Srbije.