Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vojvodina traži nazad vile u Hrvatskoj i Sloveniji

Foto: www.skupstinavojvodine.gov.rs

Vojvodina traži nazad vile u Hrvatskoj i Sloveniji

AP Vojvodina je u Hrvatskoj i Sloveniji do 1991. godine koristila dve vile - u Lovranu na ekskluzivoj Opatijskoj rivijeri i na Bledu - a koje dugo pokušava da u svoj posed vrati, ili za njih dobije odštetu.

Srbija
Izvor: Tanjug/ Politika

Na tom spisku su i odmaralište u Crikvenici na hrvatskoj obali Jadrana, kao i trosoban stan u slovenačkom mestu Radovljica.

"Borićemo se za svaki dinar. Zašto bismo se odrekli? Svaka imovina koju su stvorile generacije pre nas treba da sačuvamo, nemamo pravo da se odričemo", kaže za "Politiku" vojvođanski poslanik Jovan Lazarov iz vladajuće Srpske napredne stranke, koji je i predsednik skupštinskog odbora za budžet i finansije.

Pokrajina se poziva na bečki Sporazum o pitanjima sukcesije između pet država sukcesora bivše SFRJ koji je stupio na snagu 2004. godine, kao i na zakone o javnoj svojini (2011) i pravobranilaštvu (2014) koji su otvorili put pokrajinskom javnom pravobranilaštvu da preduzima radnje za zaštitu imovine APV u inostranstvu.

Te četiri nekretnine su pre raspada SFRJ bile društvena svojina nad kojom je APV bila upisana kao nosilac prava raspolaganja, ali su ih pomenute države kasnije oduzele, a Hrvatska je dve sa njene teritorije i prodala.

U pravobranilaštvu APV, "Politici" je rečeno da se dalji koraci u vezi sa nepokrenostima u Hrvatskoj još razmatraju, jer postoje nedoumice oko primene aneksa A i G sporazuma o sukcesiji, i da su u kontaktu sa Ministarstvom fiinansija Srbije.

Iskorak je učinjen za objekat na Bledskom jezeru koje sada koristi Ministarstvo odbrane Slovenije, i upućena je opomena pred pokretanje sudskog postupka.