Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VRAG ODNEO ŠALU: TREPČA TRESE ČITAVU ZEMLJU, Srbija traži sednicu UN!

Ilustracija: Nova borba

VRAG ODNEO ŠALU: TREPČA TRESE ČITAVU ZEMLJU, Srbija traži sednicu UN!

Srbija ne priznaje odluke Skupštine samoproglašene države, zahteva se vanredna sednica Saveta bezbednosti UN-a zbog Trepče.

Srbija
Izvor: Agencije, N1

“Ova odluka ne važi. Ovo nije prvi put u istoriji da se nasrće i pokušava da se opljačka Trepča. I za vreme Drugog svetskog rata nacistička mašinerija je udarila na Trepču jer ona je žila kucavica ljudi na Kosovu ali i u raškom okruga. Svaki pokušaj da se Trepča oduzme i otme završiće se na neslavni način.”, istakao je direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Prema njegovom dubokom uverenju, kombinat Trepča predstavlja pravi temelj srpskog postojanja na KiM.

“Onaj ko udara na Trepču, udara na temelje Rezolucija 1244 jer se i u ovoj rezoluciji eksplicitno pominje Trepča i njeno pravo da radi. Onaj ko udara na te temelje udara na temelje poretka kojim je zaustavljeno ono što se dešavalo 1999. godine, ovo je pokušaj da se završi etničko čišćenje”, rekao je Đurić na vanrednoj konferencije za medije u Vladi Srbije povodom zakona o Trepči koji je doneo parlament samoproglašene države Kosovo.

Đurić dodaje da je za Srbiju neprihvatljivo što EU ćuti na takve poteze Prištine, te podvlači da je ovo mogući kraj pregovora Srbije i Prištine.

“Ovo je klin u mrtvački sanduk dijaloga Prištine i Beograda”, ocenio je Đurić dodajući da ovaj postupak onemogućava da se dođe do uspeha u dijalogu.