Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vučić: 19. jula otvaramo poglavlja 23 i 24

Foto: Tanjug/ screenshot

Vučić: 19. jula otvaramo poglavlja 23 i 24

Predsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da je Srbija dobila zeleno svetlo za poglavlja 23 i 24, koja će biti otvorena 19. jula.

Srbija
Izvor: Tanjug

Vučić je novinarima posle Samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu rekao da Srbija sada sa većim optimizmom gleda u budućnost, da je ostalo još mnogo toga da se uradi, ali da veruje da će Srbija imati podršku EU i da će i sama taj posao da uradi.

"Nemačka kancelarka Angela Merkel je čestitala Srbiji i zamolila sve da podržavaju Srbiju na evropskom putu, a ne da je ometaju", rekao je Vučić, ocenivši današnji sastanak kao dobar, te primetivši da su drugi bili optimističniji od njega, a da je on bio realističan.

Upitan da li je dogovor sa Hrvatskom postignut zato što su svi njihovi zahtevi ispunjeni, Vučić je rekao da Srbija nije menjala svoj stav i da je naša pozicija ista sada kao što je bila i pre.

"Mene nisu ništa ni pitali, samo su mi rekli da smo završili", rekao je Vučić i dodao da Srbija neće da menja svoj zakon zbog zahteva Hrvatske, te da je naša pozicija ista kao i pre.

Vučić je zahvalio Merkel zato što su neki od regionalnih problema rešeni zahvaljujući njenoj kancelariji.

"Otvaranje poglavlja je dobra vest za građane Srbije", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je za Srbiju najvažnije da se sačuvaju mir i stabilnost, da će Srbija dati sve što može za to, te da ga ne brine ekonomija i ekonomski rast.

Različito gledamo na prošlost, razgovarajmo o budućnosti

Vučić je izjavio danas da Srbija i Hrvatska imaju različite poglede na prošlost, ali da zbog toga ne bi trebalo da imaju i drugačije poglede na budućnost, jer takva politika ne bi bila dobra ni za jednu državu.

"Suština je u tome da imamo različite poglede na prošlost, ali nemojte da imamo zbog toga i različite poglede na budućnost, da me ubedite da se sad ne nalazimo u Parizu, nego u Berlinu ili Rimu. Vi mislite jedno, mi mislimo isto", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja hrvatske novinarke, vezana za ratnu prošlost.

Vučić je rekao da Hrvatska na određene stvari gleda na jedan način, a Srbija na drugi.

"Pustite nas da imamo različite poglede i različita uverenja", rekao je Vučić.

On je dodao da je bolje da se samo konstatuje da dve zemlje imaju različite poglede na stvari, a da se ne otvaraju pitanja iz prošlosti, od Varivoda do Vukovara.

"Treba da vidimo možemo li da razgovaramo, da imamo bolju ekonomsku saradnju. Ako se stalno budemo vraćali godine unazad, plašim se da neće biti dobro ni za koga od nas", rekao je Vučić.

Ne postoje problemi između Srbije i BiH

Vučić je preneo novinarima da je na Samitu Zapadni Balkan - EU govorio o problemima u regionu, ali da ne smatra da nesporazume u vezi s obeležavanjem godišnjice u Srebrenici treba tumačiti kao problem između Srbije i BiH.

"Ne bih rekao da postoje problemi na relaciji Srbija - BiH. Bio sam napadnut u Srebrenici prošle godine, trudili smo se da poboljšamo odnose na sve moguće načine, nijedan zahtev nismo uputili da se nađu napadači", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara, nakon Samita lidera zemalja Zapadnog Balkana u Parizu.

Onda je, dodao je, "došla ta informacija da nam je zabranjeno da idemo, rekli smo - nećemo ići.

"A onda je neko rekao - pa nisu valjda mislili da će da nas kupe time što su dali pet miliona - iako to niko nije rekao, a onda su rekli - pa dale su neke novine... Više ništa na to ne možete da izgovorite. Možete da ćutite i pustite da prođe vreme", naveo je Vučić, dodajući da je u Parizu govorio i o obeležavanju Oluje.

Na pitanje hrvatskog novinara zašto misli da je došlo do Oluje, primetio je da Hrvati taj dan slave, "a nama je to najtužniji dan", te poručio da nikako nećemo imati iste poglede na prošlost, ali i zamolio da nam se bar stavovi o budućnosti ne razlikuju.

"Imao sam s predsednicom Hrvatske dobre razgovore, važno je i da ih nastavim, obaveze iz Sporazuma ćemo u potpunosti da ispunjavamo, Oluju slavite, a mi žalimo, ali kad se to završi krajem avgusta pozvaćemo vas da vidite kako hrvatska manjina živi i radi u Srbiji", naveo je premijer.

Jer, kako je primetio, imamo iste tenzije i probleme, stvari nisu ružičaste, ali moramo kroz to da prođemo na iskren način.

"EU je mesto gde je najbolja budućnost za naše narode, pred nama je mnogo rada i truda, a to je važno i za Srbiju i sve druge države Zapadnog Balkana", poručio je Vučić.