Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vučić: Ako promašimo put u EU, idemo u pogrešnom pravcu"

Foto: Tanjug/Oksana Toškić

Vučić: Ako promašimo put u EU, idemo u pogrešnom pravcu"

Komentarišući članstvo u NATO, Vučić je rekao da to nije jednostavno pitanje u Srbiji.

Srbija
Izvor: Tanjug, NB

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je tokom predizborne kampanje ponovio 1.000 puta da je strateški cilj Srbije Evropska unija i da su građani za to glasali.

"Pre dva meseca imali smo jednu vrstu referenduma - imali smo izbore. I ubedljivo smo pobedili. U kampanji nisam lagao narod. Rekao sam im: da, želimo da ocuvamo najbolje moguće odnose sa Rusijom, Kinom i Sjedinjenim Državama, ali naš strateški cilj je Evropska unija. Ponovio sam to 1.000 puta. Nema laži, nema nesporazuma. I ljudi su glasali za to", rekao je Vučić u intervjuu za nemački "Bild".

Vučić je za „Bild“ poručio da moramo da zadržimo put ka EU. „Ako ga promašimo, Srbija će ići u pogrešnom pravcu“, rekao je Vučić.

Komentarišući članstvo u NATO, Vučić je rekao da to nije jednostavno pitanje u Srbiji.

"Srbija ima dobre odnose sa NATO. I imaće dobre odnose sa NATO. To je moja politika. Ne želimo da imamo bilo kakve sukobe s NATO. O svemu ostalom odlučiće narod Srbije", kazao je premijer, preneo je "Blic".

Vučić je, između ostalog, za nedeljno izdanje "Bilda" rekao i da Srbija neće održati referendum o EU.

"Moj odgovor na to je jasan: Neće biti referenduma bez obzira koliko postoji inicijativa za to", poručio je Vučić za nemački list.

Na pitanje da li predsednik Rusije Vladimir Putin koristi svoj uticaj u Srbiji da zagovara referendum o članstvu Srbije u EU, on je odgovorio "ne znam ništa o Putinu, ali znam da pojedine sprske stranke otvoreno pozivaju na to".

On je istakao da je bilo je dosta "glupih i opasnih" ideja u Srbiji i ocenio da ukoliko bi u Srbiji došlo do krize, to bi dovelo do krize u celom regionu.

"Stari sukobi bi mogli ponovo da se otvore", upozorio je Vučić.