Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vučić: Bio sam loš ministar informisanja

Foto: wikipedia

Vučić: Bio sam loš ministar informisanja

"Ja sam bio ministar koji je veoma loše obavljao taj posao '98. i '99. jer nisam imao hrabrosti da se suprotstavim određenim zakonskim normama koje su drugi predlagali"

Srbija
Izvor: Agencije

Mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić izjavio je da su sloboda izražavanja, misli, savesti i veroispovesti najvažnije slobode u savremenom čovečanstvu.

Međutim, kako kaže, one se neretko zloupotrebljavaju zbog čega je potrebno da ih prati i odgovornost.

Vučić je, na konferenciji povodom obeležavanja Nacionalnog dana Švedske u Beogradu, konstatovao da su te slobode neretko i s pravom korišćene, ali istovremeno i zloupotrebljavane, naročito u političke svrhe.

Apsolutna sloboda ne može da postoji, rekao je Vučić i dodao da može da bude samo ona koja ide uz određenu vrstu odgovornosti, a toga, prema njegovim rečima, u Srbiji nema.

„Bilo bi dobro da se od Švedske naučimo o slobodi, a još više o odgovornosti“, rekao je Vučić i podsetio da u Ustavu Srbije postoje članovi koji garantuju slobodu izražavanja.

Vučić je dodao da je važno da se u društvu izgrade otvorenost diskusije i rasprave, bez oduzimanja prava drugima, bez obzira na razlike u stavovima.

Kada je reč o medijskim slobodama, Vučić je rekao da je Srbija donela „najbolje zakone“ u skladu sa stavovima Venecijanske komisije.

On je uputio kritiku onima koji, kako kaže, po "ceo bogovetni dan" drže pridike drugima, a ne žele da uvide svoje greške.

„Oni koji izgube izbore nikada ne kažu da je to zato što su manje radili, bili manje vredni, ili manje pametni, ili da su imali lošiju politiku, već je razlog za poraz uvek zato što nema dovoljno medijskih sloboda. Tvrde da su najbolji na svetu i da bi oni dobili 48 odsto samo da su ih televizije više puštale“, rekao je Vučić.

Premijer Srbije je podsetio na period kada je bio ministar informisanja, ocenivši da je tada svoj posao obavljao neuspešno.

„Ja sam bio ministar koji je veoma loše obavljao taj posao '98. i '99. jer nisam imao hrabrosti da se suprotstavim određenim zakonskim normama koje su drugi predlagali, a koje su se lomile preko moje grbače. Bio sam slab i platio sam cenu“, rekao je Vučić.

On je poručio da moramo sebe da menjamo, da će to činiti i vlada, ali da bi želeo da vidi makar trunku objektivnosti kod onih koji misle da su “bogom dani da sole pamet svakog dana”.

„Kod nas ta vrsta odgovornosti ne postoji. Postoji samo kada se traži od nekoga drugog, a kada se traži kod sebe, to ne postoji“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će Vlada Srbije naporno raditi, truditi se da se menja i da bude bolja.

„Na nama je da svi budemo neuporedivo bolji“, zaključio je Vučić.