Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VUČIĆ doputovao u Moskvu, očekuje ga sastanak sa Putinom

Foto: Arhiva

VUČIĆ doputovao u Moskvu, očekuje ga sastanak sa Putinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u posetu Rusiji, tokom koje će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Srbija
Izvor: RTS

Predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin prisustvovaće potpisivanju više bilateralnih sporazuma, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Kremlj je saopštio da će dvojica predsednika razgovarati sutra o pitanjima koja se odnose na rusko-srpsko strateško partnerstvo u oblasti politike, trgovine, ekonomije, kulture i humanitarnog rada, kao i o svetskim i regionalnim pitanjima.

Na početku posete Vučić će prvo obići park Zarjađe, otvoren u septembru ove godine. Park se nalazi u centru grada u blizini Crvenog trga i Kremlja na prostranstvu od 13 hektara.

Prvi je gradski park izgrađen za poslednjih 50 godina, a povodom 870 godina Moskve otvorili su ga predsednik Rusije Vladimir Putin i gradonačelnik Sergej Sobjanjin.

Podeljen je u četiri pejzažne zone, u njemu se nalazi najbogatija živa botanička kolekcija biljaka, interaktivni medija centar, interaktivni arheološki muzej.

U izgradnji parka su korišćene savremene tehnologije, a prava atrakcija je pešački most 70 metara iznad reke Moskve.

Vučić će uveče predati orden supruzi Vitalija Čurkina, ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama koji je preminuo u februaru ove godine i kojem je bivši predsednik Srbije posthumno dodelio orden.

Osim sa predsednikom Putinom, tokom posete Moskvi imaće i odvojene susrete sa predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenkom i potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom.

Planom posete predviđeno je da predsednik Vučić održi predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije na temu "Srbija, čuvar nezavisnosti i suvereniteta – važnost samostalnog odlučivanja u savremenom svetu".

Na dan Svetog Nikole, predsednik Vučić obići će hram Petra i Pavla, a predviđen je i obilazak muzeja i Doma ansambla "Aleksandrov", kao i polaganje venca nastradalim članovima tog ansambla.

Predsednik Srbije posetu će završiti obilaskom Naučnotehnološkog parka "Skolkov", nakon kojeg će prisustvovati prezentaciji aviona tipa "suhoj".

U delegaciji koju predvodi Vučić nalazi se više ministara: šef diplomatije Ivica Dačić, ministar privrede Goran Knežević, ministar rada Zoran Đorđević, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.