Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VUČIĆ I DODIK sviraju na različitim instrumentima, ali ISTU MUZIKU

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

VUČIĆ I DODIK sviraju na različitim instrumentima, ali ISTU MUZIKU

Šta odluka Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića zapravo znači za sudbinu Republike Srpske i odnose u regionu?

Srbija
Autor: NB

Nakon odluke premijera Vučića i predsednika Nikolića da ne podrže održavanje referenduma u Republici Srpskoj, stizale su različite reakcije hrvatskih i bošnjačkih političara, ali i evropskih predstavnika.

Tako je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao da je suviše rano govoriti o eventualnom rezultatima koje će takva politika Srbije dati.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je pak, rekao da odluka Srbije da ne podrži referendum ne znači da on neće biti održan.

Po rečima novinara i analitičara Željka Cvijanovića, reč je o dobroj i kompromisnoj odluci obe strane.

“Dodik je u situaciji u kojoj Vučić tek treba da bude za godinu dana. I sam Dodik ranije se ponašao mnogo udržanije, pa ima razumevanja za situaciju u kojoj je i sam nekad bio”, rekao je Cvijanović i dodao da je predsedniku Srpske sada dosta sužen manevar, jer mnogo više igra na Ruse.

“Rusi su neka vrsta branioca bezbednosti Republike Srpske i Srbije, ali Vučić zadržava kanal komunikacije sa Zapadom koji Dodik više nema. Zbog toga je jučerašnja odluka dobra za RS i Srbe uopšte”, rekao je za Novu borbu Cvijanović.

Cvijanović ocenjuje da su bošnjački političari danima pripremali javno mnjenje da referendum RS stoji u Vučićevim rukama i da će on biti odgovoran ako referendum bude održan, pa se sada osećaju pomalo izneverenim odnosima Vučića i Dodika u celoj priči.

“Mislim da dva lidera ( Vučić i Dodik) sviraju na različitim instrumentima, ali istu muziku”, zaključio je Željko Cvijanović.