Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vučić i Grabar-Kitarović potpisuju važnu deklaraciju

Foto: Vlada Srbije

Vučić i Grabar-Kitarović potpisuju važnu deklaraciju

​Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i srpski premijer Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak u Hrvatskoj i u Srbiji i potpisati političku deklaraciju "izuzetne važnosti i težine"

Srbija
Izvor: Tanjug, Hina

To je najavljeno iz Kabineta hrvatske predsednice, gde se naglašava da se radi o želji obe strane da se podvuče crta i krene napred u odnosima, prenela je Hina.

Kako se navodi, deklaracija će uključiti pitanja manjina, nestalih, granice i sukcesije.

Grabar Kitarović i Vučić treba da se sastanu u ponedeljak najpre u blizini Vukovara, a potom će popodne otići u Vojvodinu gde treba da potpišu političku deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja, za koju izvori sa Pantovčaka kažu da predstavlja snažni "izraz političke volje".

Kako prenosi Hina, ti izvori naglašavaju da su susret direktno dogovorili kabineti hrvatske predsednice i srpskog premijera, bez ikakvih posredničkih aktivnosti bilo koje strane.

"Nije bilo nikakvih spoljnih faktora u dogovaranju susreta, a dogovoren je na obostranu inicijativu", naglašavaju izvori.

S obzirom na politički "tajming" i u Hrvatskoj, gde je pala vlada, i u Srbiji, gde vlada još uvek nije formirana, u kabinetu Kitrović kažu da se susret dogovarao duže vreme i da nema veze s dnevno političkom situacijom.

"Činjenica da deklaraciju potpisuju predsednica jedne države i premijer druge proizlazi iz toga što je zaključeno da je sa srpske strane Vučić stvarni lider koji ima moć da konačno krene u konkretno rešavanje problema", prenosi Hina.

"Hrvatska iz svega toga može samo profitirati i to je naš prvi i jedini cilj. Urediti i odmaknuti se od otvorenih pitanja i postaviti temelje dobre volje između političkih faktora s jedne i druge strane gde ćemo zakoračiti u novu sferu odnosa u kojoj se RH i Srbija neće smatrati konkurencijom, već kao susedi koji moraju reštiti sva otvorena pitanja i pre svega se okrenuti prema budućnosti", navodi se iz kabineta Grabar Kitarović.

Kako se najavljuje, Grabar-Kitarović, kojoj će ovo biti prva poseta Srbiji tokom predsednickog mandata, iako ne ulazi u kategoriju državnog nego radnog - potpisaće zajedno s Vučićem političku deklaraciju, koja nema obvezujući karakter sporazuma, ali nosi važnu političku poruku i javnosti u dve država i međunarodnoj zajednici.

Politička deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja uključiće pre svega unapređenje zaštite manjina.

"Ni Hrvati u Srbiji ni Srbi u Hrvatskoj ne ugrožavaju ni jednu ni drugu državu", ističu izvori iz kabineta predsednice. Oni dodaju i da Hrvati u Srbiji moraju ostvariti ona prava na koja se Srbija sama obavezala potpisivanjem sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina, "čime će se ta zemlja ujedno i uskladiti sa standarima koji su joj važni na putu prema EU".

Druga važna stvar je rešavanje pitanja granice što će se pokušati rešiti bilateralnim pregovorima na temelju međunarodnih pravila, navode izvori.

"To su dva ključna momenta" deklaracije, kažu izvori, prenosi Hina.

Deklaracija, kako navode izvori, treba da omogući i implementaciju sporazuma o sukcesiji potpisanog 2001. kao i traženje nestalih osoba, što bi se tretiralo kao humanitarno pitanje.

Grabar Kitarović i Vučić treba da se dotaknu i pitanja novih izazova poput međunarodnog terorizma i migracijske krize, kao i pitanja zajedničkog nastupa dve države prema evropskim fondovima, odnosno prekograničnom saradnjom pokušati da dođu do sredstava kojima bi se, na primer, mogla obnoviti pruga Beograd-Zagreb.

Pri dogovaranju susreta nije bilo "bočnih faktora" niti ikakvih spoljnih uticaja, nikakvi diplomatski krugovi nisu u tome učestvovali niti je neko znao za dogovor koji je ostvaren isključivo u organizaciji dve države, naglašavaju u kabinetu predsednice, a prenosi Hina.

Susret je dogovoren na obostranu inicijativu i dinamiziran nedavnim razgovorima u Mostaru, gde je zaključeno da ima prostora za napredak odnosa.

Obe strane su u tom razgovoru bile maksimalno otvorene i zaključile da bi trebalo ići na izgradnju odnosa koji neće biti "poza" već će imati "supstancu".

Hrvatsku stranu ne zanima "susret radi susreta" ili protokolarno druženje, ona želi da se susret doživi kao podvlačenje crte na dosadašnje hrvatsko-srpske odnose i okretanje u novom smeru, rečeno je iz kabineta.

"Trebamo zajedno pokušati naći tačke saradnje i pokušati otopliti odnose", stav je iz predsednicinog kabineta.

Kako se objašnjava, sve ono o čemu će se razgovarati ulazi u državne interese i nema nikakvih dnevnopolitičkih, stranačkih ili unutarstranačkih elemenata.

"U deklaraciji je sve ono što je neupitno, neosporno i realno, a radi se isključivo o pitanjima gde predsednica ima direktna ustavna ovlašćenja. Zato se među njenim saradnicima ne očekuje da bi u Hrvatskoj bilo negativnih reakcija na susret i deklaraciju, kao ni na činjenicu da se s premijerom sastaje predsednica, a ne njegov kolega, predsednik hrvatske vlade", ističe se u kabinetu.

Takođe se navodi i da se Vučić uvažava kao proevropski lider, a da će Hrvatska biti prva koja će podupreti Srbiju na putu u EU, uz ispunjavanje kriterijuma.

U kabinetu predsednice naglašavaju kako postoji želja da se u budućnosti ne ponove stvari koje su se dogodile oko poglavlja 23, te ističu kako bi se sa Srbijom trebalo dogovoriti o otvorenim pitanjima pre nego sto ona postanu deo procesa pristupanja Srbije u EU, navodi Hina.