Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vučić i Grabar-Kitarović sa predstavnicima srpske manjine

Aleksandar Vučić i Kolinda Graabar - Kitarović

Vučić i Grabar-Kitarović sa predstavnicima srpske manjine

Sastanak održan u rodnoj kući Milutina Milankovića u Dalju, sledi poseta predstavnicima hrvatske manjine u Donjem Tavankutu

Srbija
Izvor: Agencije/NB

Mandatar za sastav srpske vlade Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarali su danas u Dalju, u Hrvatskoj, sa predstavnicima srpske manjine.

Razgovor u rodnoj kući Milutina Milankovića trajao je duže od jednog sata. U Milankovićevoj kući sačekao ih je predstavnik Srba u Hrvatskoj, poslanik u Saboru Milorad Pupovac, a susretu je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Kolinda Grabra Kitarović i Vučić upisali su se i u knjigu utisaka. - Posebna mi je čast i zadovoljstvo da budem ovde sa Aleksandrom Vučićem, kako bismo podvukli važnost i bogatstvo naših manjina - napisala je hrvatska predsednica koja je navela da je Milanković bio veliki i cenjeni naučnik srpskog porekla i hrvatske domovine.

Vučić je napisao da je "Milanković bio mostograditelj, da je pravio mostove u realnosti, ali i u duhovnom smislu" i dodao da se nada "da ćemo pod okriljem njegovog doma, uz prisustvo hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović izgraditi bolje donose između Srbije i Hrvatske, srpskog i hrvatskog naroda".

Grabar Kitarović i Vučić će posle Dalja preći u Srbiju, gde će u Donjem Tavankutu posetili Dom kulture "Matija Gubec" i razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine. Celodnevni susret završiće se u Subotici gde će potpisati zajedničku Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenh pitanja.

Predsednica Hrvatske Grabar Kitarović je uoči susreta s Vučićem u intervjuu za Radioteleviziju Srbije izjavila da to nije još jedan protokolarni susret, već da je sastanak motivisan isključivo željom za konkretnim koracima na zbližavanju dve zemlje.