Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vučić i Kitarović s predstavnicima srpske nacionalne manjine

Foto: srbijadanas.com

Vučić i Kitarović s predstavnicima srpske nacionalne manjine

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sastali su se danas oko podneva sa predstavnicima srpske nacionalne manjine u rodnoj kući Milutina Milankovića, u Dalju, u Hrvatskoj.

Srbija
Izvor: Tanjug

Vučić i Grabar Kitarović prethodno su obišli kuću čuvenog srpskog naučnika i svečano otkrili njegovu bistu.

Predsednika srpske vlade i hrvatsku predsednicu pored Dunava dočekali su meštani, sa aplauzom i porukama da su zadovoljni što su oni danas tu.

U Dalju, inače, žive Srbi, Hrvati i Mađari, a Srbi su većinski narod.

Predsednik vlade i hrvatska predsednica kasnije danas će u Subotici potpisati deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

Današnji susret i taj dokument ocenjuju se i u srpskoj i u hrvatskoj političkoj javnosti kao istorijski, te kao značajan korak ka smanjivanju tenzija između zvaničnog Beograda i Zagreba i iskorak u pravcu bolje saradnje i rešavanja otvorenih pitanja.

U Milankovićevoj kući sačekao ih je predstavnik Srba u Hrvatskoj, poslanik u Saboru Milorad Pupovac, a susretu prisustvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Vučić i Kitarović će kasnije preći u Srbiju, da bi u Donjem Tavankutu posetili Dom kulture "Matija Gubec", a nakon toga u Subotici potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja.