Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vučić i Merkelova u četiri oka zbog neotvaranja poglavlja

Foto: Tanjug

Vučić i Merkelova u četiri oka zbog neotvaranja poglavlja

​Vučić i Merkelova sastaće se danas na marginama Konferencije o Zapadnom Balkanu.

Srbija
Izvor: Blic, NB

Aleksandar Vučić sastaće se danas sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i tražiti objašnjenje zašto EU nije otvorila pregovore o poglavljima 23 i 24 sa Srbijom, piše “Blic”.

Beogradski list navodi da će on sa Merkelovom razgovarati o evrointegracijama.

“Razgovaraće reformama koje Srbija sprovodi na evropskom putu, ali će i tražiti objašnjenje zašto prošle nedelje nisu otvorena pregovaračka poglavlja 23 i 24, kao što je bilo planirano i očekivano”, navodi neimenovani izvor “Blic-a” iz diplomatskih krugova.

Kako navodi, to što poglavlja nisu otvorena, i što će taj posao biti prolongiran za jul ili septembar, manje-više nikoga u evropskim krugovima kao i predstavnike zemalja članica nije ostavilo ravnodušnim, jer su se svi nadali upravo suprotnom scenariju.

- Neke zemlje su se svojski trudile da se to desi 30. juna, pre svih Holandija, ali ni Nemačka nije bila indiferentna. Zato će ovo biti jedna od vrlo važnih tema - kaže izvor "Blica".

Uoči puta u Pariz Vučić je i sam rekao da će od šefova vlada zemalja članica EU tražiti objašnjenje, jasne i konkretne odgovore na pitanje zašto Srbiji nisu otvorena poglavlja (23 i 24) za članstvo u EU.

- Neka mi kažu da nismo zaslužili, ali neka to kažu jasno. Šta to nismo ispunili? Nema niko ko može da kaže jedno slovo. To je hir nekih koji ne mogu da gledaju Srbiju koja se uspravlja i napreduje. Uveren sam da ćemo dobiti podršku Nemačke i drugih zemalja EU - rekao je Vučić.

Kako saznajemo, Vučić će tokom današnjeg dana imati više bilateralnih susreta. Planirano je da se sastane sa svojim albanskim i slovenačkim kolegama Edijem Ramom i Mirom Cerarom, ali i evropskim zvaničnicima: šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom. Takođe, u planu je i susret sa potpredsednikom Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Sirilom Milerom.