Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VUČIĆ: KOSOVO JE GLAVNO PITANJE pa onda sve ostalo

Foto: Tanjug

VUČIĆ: KOSOVO JE GLAVNO PITANJE pa onda sve ostalo

Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, rekao je predsednik.

Srbija
Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne deli stav Dejvida Makalistera, predsedavajućeg spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestioca za Srbiju, da je za Evropsku uniju vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu. Kada zemlja bude spremna, tada može da se pridruži Evropskoj uniji, te od Srbije zavisi kakav će napredak učiniti u narednim godinama, poručio Makalister.

"Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek 'izvuku'", rekao je Aleksandar Vučić u zajedničkom obraćanju sa Dejvidom Makalisterom.

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje šta ga najviše brine po pitanju vladavine prava, rekao da se ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova i Metohije, potom spoljne politike i tek potom vladavine prava, a da ga "glava najviše boli" po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

"Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU", rekao je Vučić posle sastanka sa Makalisterom.

Nastojeći da ilustruje ocenu da nije vladavina prava ta koja se vidi kao ključna za napredak Srbije ka EU, Vučić je naveo da niko ne pita Srbiju ko će biti šef Agencije za borbu protiv korupcije.

Podsetio je da neke zemlje članice EU, naročito 2007. godine, poput Bugarske i Rumunije, nisu bile spremnije za članstvo nego što je to sada Srbija. Ali, dodao je, "to je stvar Evropske unije"

"Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju", istakao je predsednik.