Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VUČIĆ: Laži su da je sve na Kosovu naše i da ništa nije naše

Foto: Tanjug

VUČIĆ: Laži su da je sve na Kosovu naše i da ništa nije naše

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zadovoljan što će se krenuti u unutrašnji dijalog o Kosovu, da se, kaže, oslobodimo naših mitova, "kao i laži da je sve na Kosovu naše, ali i laži da tamo nema ništa naše".

Srbija
Izvor: RTS

Aleksandar Vučić je, na konferenciji sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, poručio – u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Katalonije – da postoji samo jedno međunarodno pravo, koje ne može da se krši i gazi, a da je međunarodna zajednica pokazala licemerje braneći ga u ovom slučaju, a istovremeno kršeći u slučaju Kosova.

"Koliko god smo na strani Španije, koja je pokazala iskreno prijateljstvo sa Srbijom, iz svojih razloga kao što su Katalonija ili Baskija, ali je za razliku od drugih to pokazala, znam da je svakom Srbinu teško da gleda bučno licemerje svakog dana o poštovanju teritorijalnog integriteta", rekao je Vučić.

Ukazao je da je suočen svakim danom sa zahtevima međunarodnih predstavnika da mora da poštuje integritet Kosova, a da odgovara da mi imamo Ustav kojim nismo priznali nezavisnost Kosova, i da ne može da im izađe u susret.

"Krivi smo mi jer moramo spoznati kakvi smo idioti bili kada smo poslali zahtev pred Međunarodni sud pravde kojim je Kosovo dobilo legitimitet za svoje delovanje. Imali smo tada na vlasti takve ljude kao što su Tadić i Jeremić, To nam sada predstavlja jeziv kamen u cipeli u svim razgovorima", ukazao je predsednik.

Vučić je rekao da moramo da gradimo mir, spoznamo da je Srba na Kosovu i Metohiji šest do osam odsto, a ne 80 procenata, da u Srbici gotovo nema Srba iako bi toponim ukazao na drugačiju sliku.

Poručio je da nema ništa od nekakvih proterivanja Albanca, već da moramo da gradimo mir i budućnost, te ekonomijom pobeđujemo, da imamo racionalni pristup.

Podvukao je da je svaka teritorija "sui generis" slučaj, i da postoji samo jedno međunarodno pravo, a da Srbija svojim ponašanjem, ne iznoseći detalje sa sastanaka na kojima se suočavao sa licemerjem, pokazala zrelost i ozbiljnost.

"O njihovom licemeriju mogao bih deceniju da pričam i deceniju da pišem, ali šta Srbija ima od toga. Zato sam zadovoljan što ćemo krenuti u razgovore, da se oslobodimo naših mitova, kao i laži da je sve na Kosovu naše, ali i laži da tamo nema ništa naše", podvukao je Vučić.

"Bez podrške Srbije za formiranje kosovske vojske"

Predsednik Srbije istakao je da Srbija neće podržati stvaranje kosovske vojske, a sumnja da je moguće da će Srpska lista glasati za nju.

Ukazao je da je video da neki pokušavaju da nas ubede da je normalno i jedino moguće da se formira kosovska vojska, te poručio da podršku Srbije za to neće dobiti.