Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vučić na Samitu o Zapadnom Balkanu

Foto: shpajz.rs

Vučić na Samitu o Zapadnom Balkanu

Premijer Aleksandar Vučić doputovaće danas u Pariz, gde će sutra učestvovati na trećem Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU, koji se održava u okviru Berlinske inicijative.

Srbija
Izvor: Tanjug

Na Samitu će, prema najavama, učestvovati i lideri drugih država regiona, kao i šefovi država i vlada zemlje domaćina, Francuske, zatim Nemačke, Italije, Austrije, te najviši zvaničnici Evropske unije.

Samit dolazi u trenutku u kome se koncept i jedinstvo EU, posle Bregzita, nalaze na "opasnom" iskušenju.

Zvanični Pariz, bez obzira na to, Samit priprema kao da je stanje u Uniji "redovno", te ističe da je cilj Berlinskog procesa, pa i sastanka u Parizu, da se podrže napori zemalja regiona u sprovođenju strukturnih reformi, jačanju vladavine prava i reformi privreda, ali pre svega da podrži njihovo približavanje EU, kroz jačanje regionalne saradnje u vidu konkretnih inicijativa.

Agenda srpskog premijera za samit, međutim, podrazumeva još neke teme, od značaja za našu zemlju, a pre svega to da Evropska unija nije uvažila činjenicu da je Srbija učinila sve što je potrebno za otvaranje dva poglavlja u okviru pregovaračkog procesa.

Vučić je na poslednjoj pres konferenciji uoči puta najavio da, bez obzira na "impresivan" spisak zvanica, u Parizu očekuje da mu se kaže gde je to Srbija pogrešila, ali i da prenese evropskim liderima šta Srbija misli.

"A, misli da nastavi svoj evropski put. Ali, Srbija želi i traži poštovanje za svoj narod i svoju vladu. Ako nismo uradili nešto kako treba, kažite nam šta je to, ali nemojte da mislite da bilo ko ima pravo da nam 'zavrće uši' bez razloga", istakao je Vučić.

Srbija, rekao je, ostaje posvećena napretku, od svojih ideja ne odustaje, niti neotvaranje poglavlja dovodi u pitanje njen evropski put.

Premijer bi na Samitu trebalo odvojeno da se sastane sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom, a u planu su i bilateralni razgovori sa Edijem Ramom, Mirom Cerarom i drugim zvaničnicima.

Samit će, inače, biti posvećen trima temama: migracijama i izbeglicama, saradnji u oblasti bezbednosti, borbi protiv terorizma i radikalizacije, te evropskim perspektivama.

Namera je organizatora pariskog sastanka da se napravi napredak u dve važne teme, kroz implementaciju odluka postignutih u Beču.