Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vučić nakon sastanka u Briselu: NISAM OPTIMISTA, ali dijalog moramo nastaviti

Foto: pravoslavie.ru

Vučić nakon sastanka u Briselu: NISAM OPTIMISTA, ali dijalog moramo nastaviti

Vidimo malu šansu za rešavanje istorijskog pitanja između Srba i Albanaca i moramo da je iskoristimo, poručio je predsednik Srbije nakon susreta sa Hašimom Tačijem u Briselu.

Srbija
Izvor: Tanjug/ RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da su danas otvoreni razgovori o dugoročnijim odnosima Srba i Albanaca.

Od konkretnih pitanja, koja su već bila deo dijaloga Beograda i Prištine, potvrđen je dogovor o pravosuđu, najavljeno otvaranje Mosta na Ibru do kraja godine i konstatovano da povodom formiranja Zajednice srpskih opština Priština nije načinila nikakav napredak, rekao je predsednik Srbije novinarima u Briselu.

Rekao je i da će se razgovori nastaviti, mada, istakao je, niko nije preveliki optimista.

Ipak, rekao je Vučić, "vidimo malu šansu za rešavanje istorijskog pitanja između Srba i Albanaca i moramo da je iskoristimo".

"Da li želimo ili vidimo priliku od jedan ili dva odsto da rešimo naše istorijske probleme koji traju gotovo 300 godina? Tu malu šansu vidimo i zato ćemo se za rešavanje problema boriti svim srcem i svom snagom, ma kako te šanse bile ne prevelike", objasnio je predsednik.

Predsednik Srbije je ocenio da je najbolja definicija današnjih razgovora da su bili otvoreni i da su vođeni oko sveukupnih regionalnih pitanja, posebno odnosa Beograda i Prištine.

"Potvrdili smo dogovore koji su ranije postignuti i njihovu implementaciju posebno oko pravde i pravosuđa. Razgovaraće se sa željom da se do nove godine završi, ukoliko to bude moguće, oko Mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Tu se razgovori nastavljaju", najavio je on.

"Češći susreti su pred nama, da vidimo može li nešto da se uradi. Niko od nas nije preveliki optimista, ali ponoviću što sam rekao svima u Beogradu i Hašimu Tačiju, kao i Mogerinijevoj, da ako imamo jedan ili dva odsto šanse da nekakav dogovor postignemo, vredi da to probamo, zbog naše dece i budućnosti", poručio je Vučić.

Rekao je da je danas bilo reči o Zajednici srpskih opština i da su on i Marko Đurić konstatovali da tu nemamo pomaka i napretka.

"Insistirali smo na tome i nastavićemo da to činimo. Ali ako možemo svi zajedno i neka veća pitanja da rešimo, onda bi i to pitanje bilo rešeno", podvukao je on.

Vučić je istakao da nema nikakve promene formata u dijalogu Beograda i Prištine.

"Mi ne radimo bilateralno, iako nemamo ništa protiv da razgovaramo jedni sa drugima i kada smo sami. Radimo pod okriljem EU, Unija je ta koja organizuje naše susrete. Da li ćemo se naći u Njujorku, Briselu, na Marsu ili negde drugde, ovo sam metaforički rekao, to će biti pod okriljem EU. Ona je pokrovitelj naših razgovora i pod čijim okriljem se vodi razgovor i tako će ostati u budućnosti", naglasio je Vučić.

"Hapšenje Mitrovića vrhunac licemerja"

Predsednik Srbije takođe je tokom sastanka otvorio pitanje hapšenja Bogdana Mitrovića u Suvoj Reci.

Hapšenje Bogdana Mitrovića je vrhunac licemerja, izjavio je predsednik Srbije naglasivši da se to hapšenje nije smelo dogoditi.

"U pitanju je čovek koji ima tri ćerke i dva sina, koji je tamo išao mnogo puta i prijavio se na listu. Interesantno je da ga je prijavio komšija koji mu je uzurpirao i oduzeo imovinu. Prijavio ga je posle 18 godina, valjda plašeći se da će mu je tražiti nazad. To je vrhunac licemerja", poručio je Vučić.

Rekavši da je danas, na sastanku u Briselu, otvorio pitanje hapšenja Mitrovića, Vučić je, u izjavi novinarima, rekao da je interesantno ko ga je prijavio, jer je vrhunac licemerja da ga je prijavio "gospodin Sadikaj" koji je zadužen za povratak srpskih izbeglica u opštini Suva Reka.

"Nadam se da će to biti rešeno. Mi ćemo slučaj Mitrović da pratimo. Oni su ga premestili u Podujevo, umesto u Kosovsku Mitrovicu, kako je trebalo. Nikada ne možete sa sigurnošću da kažete, ali se nadam da ćemo taj problem brzo da rešimo", rekao je Vučić.