Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VUČIĆ NE PLANIRA DRUGI MANDAT: Završiću svoj posao do 2022. godine

Foto: Tanjug

VUČIĆ NE PLANIRA DRUGI MANDAT: Završiću svoj posao do 2022. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić planira da do kraja svog mandata, 2022. godine, završi posao potreban da Srbija uđe u Evropsku uniju i zato se verovatno neće kandidovati za drugi mandat, piše "Blumberg".

Srbija
Izvor: Tanjug/ RTS

Aleksandar Vučić je, u intervjuu za američku agenciju Blumberg, rekao da će do početka aprila objaviti predloge za rešavanje pitanja Kosova.

Takođe je ponovio da se Srbija neće pridružiti članicama EU u uvođenju sankcija Rusiji, ali je dodao da "ne može da garantuje šta će se dogoditi pošto ode sa te funkcije".

"Da li ću biti predsednik 2025? Neću", rekao je Vučić Blumbergu u biblioteci Predsedništva u centru Beograda.

Naveo je da je verovatnoća da se povuče "99 odsto" i da se neće vratiti na mesto premijera.

"Moja ideja je da završim posao u ovoj kancelariji u naredne četiri i po godine i to je to", rekao je Vučić.

Obećao je da će učiniti Srbiju spremnom za ulazak u EU do početka sledeće decenije, uz istovremeno očuvanje snažnih veza sa Rusijom.

"Kad me u Briselu pitaju o našim vezama sa Rusijom, kažem da smo mi tradicionalno dobri prijatelji, da imamo dobre odnose i da ćemo ih zadržati i to je to – i mi smo na našem evropskom putu", rekao je Vučić.

Napominje da je Moskva podržala Beograd u debati o Kosovu koje je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine.

"Uvek kažem šta je naša politika i kažem iste stvari u Vašingtonu, Briselu, Moskvi", naglasio je srpski predsednik.

Povodom najave predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera o mogućem ulasku Srbije u EU do 2025. godine, Vučić kaže da ni on a ni drugi Srbi "nisu baš ushićeni" tajmingom, ali ocenjuje pozitivnim to što se iz EK čuo datum.

"Ne mislim da je najvažnije pitanje da li će to biti 2023. ili 2025. godine – pitanje je da li ćemo biti u stanju da se pridružimo ili ne", rekao je predsednik Srbije.

Iako on verovatno neće biti na vlasti ako to bude kasnije, Vučićevo političko nasleđe će biti jasno, navodi Blumberg.

"Ako uradimo posao do 2022, sve će se znati 2022. godine", rekao je Vučić.

Najveća prepreka će, ocenjuje Blumberg, biti normalizacija odnosa sa Kosovom. Vučić, koji je pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu, kaže da će predlog predstaviti sledeće godine, prvo Srbima, a onda i međunarodnoj zajednici, ali ne želi da iznosi konkretne detalje.

Prema njegovom mišljenju, ključne stvari će biti poboljšanje veza sa Albancima, ali obe strane moraju da naprave ustupke.

"Mislim da nije moguće rešenje u kojem jedna strana sve dobija, a druga sve gubi. Ovo je jedna od poslednjih šansi da prevaziđemo jedan od najvećih problema u ovom regionu, za sva vremena", zaključio je srpski predsednik.