Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VUČIĆ O NOVOJ FAZI: Od oktobra ozbiljan dijalog o KiM

Foto: Tanjug

VUČIĆ O NOVOJ FAZI: Od oktobra ozbiljan dijalog o KiM

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da od oktobra kreće nova faza dijaloga o Kosovu i Metohiji i poručio je da je dijalog potrebno institucionalizovati. Istakao je da podržava odluku Srpske liste da uđe u novu kosovsku vladu.

Srbija
Autor: RTS

Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti naveo da su potrebne široke konsultacije o KiM i da će biti svi pozvani da učestvuju.

"Taj dijalog bi trebalo da se odvija na više nivoa, kroz koncentrične krugove", rekao je Vučić.

Naglasio je da je potrebno da on bude ozbiljan, odgovoran – da ima jasne ciljeve, inkluzivan – da uključi sve aktere, tolerantan – sa pokazivanjem poštovanja prema drugačijem mišljenju.

Predsednik je podsetio da je pre nekoliko meseci zamolio i pozvao celokupnu javnost, građane, političke aktere, nevladine organizacije, crkvu, SANU i sve druge da počnu da govore o KiM "jer je to suština naše političke sadašnjosti i naše političke budućnosti".

"U zavisnosti od odnosa prema KiM, imaćemo sigurniju sadašnjost i budućnost", poručio je predsednik.

Dodao je da je zadovoljan činjenicom da je veliki broj političkih činilaca iznosio stavove, "a neki i besprizornu kritiku bez stava, ali i to je govorilo o demokratskom kapacitetu društva u Srbiji".

"Mislim da pitanje politike nije pitanje ni kleveta, ni uvreda, ni sedanja u bilo čiju fotelju, već pitanje odgovornosti", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je razgovarao sa Anom Brnabić i da će Vlada pomoći u koordinisanju i organizovanju skupova u okviru dijaloga.