Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VUČIĆ OTPUTOVAO U AMERIKU: Planiran susret sa Trampom

Foto: Youtube/TV Pink, printscreen

VUČIĆ OTPUTOVAO U AMERIKU: Planiran susret sa Trampom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje u Njujork, gde će do 23. septembra zajedno s ministrom inostranih poslova Ivicom Dačićem učestvovati na 72. redovnom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Srbija
Autor: Tanjug

Bilateralni sastanci nisu do kraja dogovoreni i to jeste karakteristika generalnog zasedanja UN – sve se radi u hodu. Tu su i prijemi, večere i ručkovi gde lideri imaju priliku da porazgovaraju jedni sa drugima.

Po dolasku u Njujork predsednik Srbije će prisustvovati Samitu o održivom razvoju Svetskog ekonomskog foruma, a očekuje ga i susret sa Filipom Rezlerom, članom Izvršnog odbora tog foruma.

Sledećeg dana, u utorak, pre otvaranja generalne debate u Generalnoj skupštini UN, predsednik Srbije prisustvovaće prijemu koji za šefove delegacija priređuje generalni sekretar svetske organizacije Antonio Guteres.

Istog dana, predsednik Vučić će imati i bilateralni sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom i prisustvovati prijemu koji priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Na marginama Generalne skupštine Vučić će se sastati sa predsednicom vlade Norveške Ernom Solberg, a imaće i bilateralni susret s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem.

Predsednik Vučić će prisustvovati i pratećem događaju na visokom nivou u organizaciji predsednika Francuske Emanuela Makrona – prezentaciji Globalnog pakta o zaštiti životne sredine.

U utorak uveče, Vučić će biti među zvanicama na prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp.

Predsednik Srbije će u sredu učestvovati na Blumbergovom "Globalnom biznis forumu", na kojem će govoriti američki političar i filantrop Majkl Blumberg.

Nakon toga, Vučić će se sastati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a u večernjim satima prisustvovaće večeri koju priređuje Mogerinijeva za šefove delegacija Zapadnog Balkana.

U četvrtak predsednik Srbije će održati govor u Generalnoj skupštini UN.

Tog dana su, kako nezvanično saznaje Tanjug, planirani i susreti Vučića sa predsedavajućim Generalnoj skupšini UN Miroslavom Lajčakom, predsednikom vlade Belgije Šarlom Mišelom i sa prvim zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard.

Poslednjeg dana boravka u Njujorku, u petak, srpski predsednik ima bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom UN Guteresom.