Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VUČIĆ PORUČUJE: Odnosi Srba i Bošnjaka veoma bitni

Foto: Tanjug

VUČIĆ PORUČUJE: Odnosi Srba i Bošnjaka veoma bitni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da odnose Srba i Bošnjaka smatra veoma važnim i ponovio da Srbija poštuje integritet BiH.

Srbija
Autor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su dogovori sa Republikom Srpskom o pomoći od 5,5 miliona evra za više infrastrukturnih i drugih projekata i o zajedničkom radu na očuvanju srpskog jezika, kulture i istorije više napadani u Beogradu, nego u Sarajevu ili Zagrebu.

Vučić je gostujući na televiziji Hepi rekao da su neki u Beogradu "ocenili kao provokaciju to što su Srbi seli da razgovaraju o svome jeziku, kulturi, istoriji. . . o tome da se sačuva ćirilično pismo".

Srbija hoće, uprkos kritikama, da brine o tome: "E, pa, imamo pravo da postojimo kao Srbi".

On je uoči predstojeće posete Sarajevu rekao da odnose Srba i Bošnjaka smatra veoma važnim i ponovio da Srbija poštuje integritet BiH. "Ja to ne krijem i ja to stvarno mislim".

Vučić je dodao da je Srbin, koji voli Republiku Srpsku, ali da poštuje BiH i smatra da su odnosi Bošnjaka i Srba izuzetno važni, zbog budućnosti.

"Oni su važni i zbog Novog Pazara, Sjenice, Tutina...", ukazao je predsednik Srbije.

Primetio je da je na pitanje jednog novinara iz Sarajeva rekao da ne bi imao ništa protiv da BiH gradi vrtiće i škole u tim mestima i da nose ime Bosne i Hercegovine.

Predsednik Srbije je naglasio da neće dozvoliti ikome da ponižava srpski narod, da nam se uskraćuje pravo na zajedničku kulturu, pismo, veru...

Kako je rekao, sve što radi Srbija sa Republikom Srpskom - čini to u skladu sa svim javno-pravnim normama...

Oni koji pričaju da to podseća na ideje iz Memorandum SANU pričaju gluposti, a da Memorandum nisu ni pročitali, primetio je.