Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vučić pozvao predsednika Rumunije da pomogne u pronalaženju KOMPROMISA SA PRIŠTINOM

Foto: nspm.com

Vučić pozvao predsednika Rumunije da pomogne u pronalaženju KOMPROMISA SA PRIŠTINOM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je predsednika Rumunije Klausa Vernera Johanisa zamolio da pomogne naporima Srbije za pronalaženje kompromisnog rešenja u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

Srbija
Izvor: RTS

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Johanisom rekao da je rumunskog kolegu, za koga je rekao da ima nemerljiv ugled u Evropi, SAD i svetu, upoznao sa razgovorima o Kosovu koje je imao nedavno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa zvaničnicima EU, kao i o svemu što je važno za pronalaženje kompromisa.

Kako je rekao, Rumunija je najveća zemlja u regionu, i imajući u vidu i da je jedna od pet zemalja članica EU koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, zamolio je da upravo i iz tog, neutralnog i drugačijeg ugla pomogne da do kompromisa dođe.

Predsednik Srbije je istakao da Johanis ima veliki ugled u svetu i da ga je zamolio i za ličnu i podršku Rumunije naporima Srbije za pronalaženje kompromisnog rešenja.

Naveo je da je stav Srbije da ne može da se dogodi da jedni dobiju sve i drugi izgube sve, već i jedni i drugi da budu pomalo nezadovoljni i da bi to bilo rešenje koje bi bilo fer i jedino pravično.

Poručio je da je zahvalan na činjenici da Rumunija nije priznala nezavisnost Kosova.

"Za nas je to veliki problem ali ćemo dati sve od sebe da pronađemo kompromisno rešenje", dodao je Vučić i poručio da je za kompromisnu situaciju nepodhodno da obe strane odustanu od maksimalističkih zahteva.