Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VUČIĆ putuje do Baltika da reši RTB BOR I PRUGU DO BUDIMPEŠTE!

Foto: nesvil.com

VUČIĆ putuje do Baltika da reši RTB BOR I PRUGU DO BUDIMPEŠTE!

Srpski premijer putuje na samit "16+1" u glavni grad Letonije, a očekuje se da tamo potpiše veliki broj ekonomski važnih sporazuma za našu zemlju.

Srbija
Izvor: tf.rs

Sutra i prekosutra će u Rigi biti održan Peti samit šefova Vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a srpski premijer će se tom prilikom sastati sa predsednikom Vlade Kine Li Kećangom, poljskom premijerkom Beatom Šidlo, češkim kolegom Bohuslavom Sobotkom, kao i drugim učesnicima Samita, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Na tom samitu se očekuje i da srpski premijer reši problem RTB Bora, a ranije je najavio da će tokom boravka u Rigi “moliti i klečati na kolenima ako treba” da najpoznatije kineske kompanije preuzmu i RTB Bor.

Na skupu, kojem će uz Vučića prisustvovati i niz vladinih predstavnika, bi trebalo da bude potpisan i sporazum o bezviznom režimu za građane Srbije i Kine, odnosno o ukidanju viza za boravak građana obe zemlje do 30 dana, koji bi trebalo da stupi na snagu do kraja 2016. godine.

Očekuje se da će na samitu "16+1 biti" potpisan i komercijalni ugovor za modernizaciju i rekonstrukciju pruge Beograd – Budimpešta.

Ta pruga, ukupne dužine 340 kilometara, trebalo bi da skrati putovanje između srpske i mađarske prestonice sa osam na manje od tri sata, jer bi vozovi na toj relaciji išli brzinom od oko 200 kilometara na sat.