Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VUČIĆ RAZGOVARAO SA ZAEVOM: Rešavanje nesuglasica kroz dijalog

Foto: N1

VUČIĆ RAZGOVARAO SA ZAEVOM: Rešavanje nesuglasica kroz dijalog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev razgovarali su telefonom i dogovorili se o principima na kojima će se temeljiti odnosi dve zemlje.

Srbija
Izvor: Tanjug, RTS

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju, Vučić i Zaev su, u dugom i otvorenom razgovoru, razmotrili sve novonastale okolnosti u odnosima dveju država i postigli saglasnost u sledećih pet tačaka:

1. Republika Srbija i Republika Makedonija će isključivo dijalogom rešavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima.

2. Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje već i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije.

3. Republika Srbija i Republika Makedonija uložiće još veće napore za dalje unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmene dve zemlje.

4. Republika Srbija i Republika Makedonija, u skladu sa međunarodnim javnopravnim propisima, u dobroj veri i na prijateljskoj osnovi štitiće prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji.

5. Republika Srbija i Republika Makedonija intenziviraće međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona, saopštila je Pres-služba predsednika Srbije.

Iz Predsedništva je saopšteno i da će Aleksandar Vučić sutra primiti ambasadorku Makedonije Veru Jovanovsku Tipko.