Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vučić sastavio skoro ceo kabinet, enigma ministar odbrane

Foto: shpajz.rs

Vučić sastavio skoro ceo kabinet, enigma ministar odbrane

Na tom mestu mogao bi da se nađe Nebojša Stefanović.

Srbija
Izvor: Blic

Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić sastavio je gotovo celu vladu, ali je i dalje najveća nepoznanica koće biti ministar odbrane, piše “Blic”.

Kako prenosi taj list, kadrovsko rešenje za ovaj resor je možda i najteži izbor koji mandatar treba da napravi jer su pred budućim ministrom vojnim izuzetno delikatni i teški zadaci.

Jedan od tih zadataka je i realizacija projekta po kome Srbija treba da bude centar za obučavanje vojske iz regiona za mirovne misije. Zbog toga budući ministar vojni ne samo što treba da bude praktičan i prihvatljiv za SAD i zapadne države, već i diplomata okretan u komunikaciji sa susedima.

Danijel Šunter iz Evroatlantske inicijative kaže za „Blic” da u narednom periodu vojska mora da nastavi strateško učešće u mirovnim operacijama i ispuni zadatke svih misija na koje se obavezala.

- Gradi se baza Jug kod Bujanovca, i to sa inostranim partnerima. Srbija sa njom postaje regionalni centar za obuku u mirovnim misijama. Vojska treba da nastavi provođenje IPAP sporazuma sa NATO - kaže on.

Ko će biti na čelu vojske, tajna je i za nekoliko budućih, a sigurnih ministara sa kojima je „Blic“ razgovarao.

“Blic” piše da je za poziciju minsitra odbrane ponovo lobirao Bratislav Gašić. Međutim, ono čemu Gašić može da se nada, bar prema poslednjim informacijama, jeste funkcija koordinatora službi bezbednosti.

Na poziciju prvog čoveka u ministarstvu Vučić ne može postaviti vojno lice, već civila koji ima iskustva sa bezbednosnim sistemom.

Otuda se pominje da bi na ovu poziciju mogao doći sadašnji ministar policije Nebojša Stefanović. To ne bi bilo degradiranje Stefanovića, već upravo nagrada pošto će taj resor u narednom mandatu imati ogroman značaj.