Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VUČIĆ SE SASTAO SA HANOM: Zajedničko tržište je dobro za sve

Foto: Tanjug

VUČIĆ SE SASTAO SA HANOM: Zajedničko tržište je dobro za sve

Formiranje zajedničkog tržišta u regionu donelo bi dobro svim zemljama, složili su se predsednik Aleksandar Vučić i komesar za proširenje Johanes Han.

Srbija
Izvor: Tanjug, RTS

Zajedničko tržište bi značilo nova radna mesta, smanjenje troškova, brži protok robe i ljudi i mnogo više investitora u regionu, rekao je Aleksandar Vučić, a Johanes Han je potvrdio da bi zajedničko tržište dodatno pojačalo privlačnost regiona.

"Ako bismo formirali jedinstveno tržište, poreske stope bi bile jedinstvene, a to bi značilo dobit i za nas ali i za sve druge u regionu", rekao je Vučić na zajedničkoj pres-konferenciji.

Zbog toga će, kako je rekao, moliti prijatelje u regionu da o toj temi dalje razgovaramo, iako, kako je primetio, zna da nove ideje uvek naiđu na skepsu.

"Za nas nije važno čija je to ideja, važno je da o tome razgovaramo", rekao je Vučić.

Komesar EU za proširenje Johanes Han istakao je da evropska perspektiva za Srbiju nema alternativu, a da je ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju jedinstvenog tržišta u regionu sjajna, jer će obezbediti veću privlačnost za investicije.

"Prvi put sad kažem da je to sjajna ideja, koja je potekla iz regiona. Treba da unapredimo saradnju, da idemo korak dalje ka integracijama. Ako bilo ko smatra da ta inicijativa može da 'skrene' evropsku perspektivu regiona – greši. Sasvim je suprotna slika. Radi se o pripremi regiona za buduće pristupanje Uniji i jedinstvenom tržištu, tako da ta ideja ima mnogo smisla", rekao je Han na konferenciji za novinare posle sastanka sa Vučićem.