Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vučić: Srbija će zaštititi svoje granice

Foto: SRNA

Vučić: Srbija će zaštititi svoje granice

​Vlada Srbije formiraće zajedničke timove policije i Vojske Srbije koji će zaštiti granice Srbije od ilegalnog ulaska migranata, ali i od ilegalnog i kriminalnog ponašanja naših i tuđih krijumčara, izjavio je danas Vučić.

Srbija
Izvor: Tanjug

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti odlučeno da se na osnovu Zakona o odbrani formiraju zajedničke snage policije i vojske i da je za to potrebna saglasnost predsednika Srbije Tomislava NIkolića, koju je on i usmeno dao.

Vučić je rekao da je migrantska kriza za Srbiju najteža, da je od jutros u sedam sati na teritoriji Srbije registrovano 2.699 lica, od toga preko 85 odsto iz Avganistana i Pakistana i veoma mali broj lica iz Sirije.

"Imamo situaciju u kojoj lica iz Avganistana i Pakisana nemaju nijednu šansu da budu primljeni u EU, a preko naše teritorije su došli do granica EU. Srbija je primorana da zaštiti svoje nacionalne i državne interese i u skladu sa tim mi smo danas jednoglasno, ali i u saradnji sa predsednikom Nikolićem, sa kojim smo imali konferencijski razgovor, doneli predlog i sa njim ćemo za nekoliko minuta izaći pred predsednika", rekao je Vučić.

Kaže da je država danima razmišljala šta je to što Srbija može da učini imajući u vidu složenu bezbednosnu situaciju u okruženju, ali i situaciju koja se nameće zbog ponašanja komšija prema migrantima.

"Znate da je Srbija od početka krize vodila veoma odgovornu i ozbiljnu politiku, koja je pokazala punu solidarnnost i humano lice Srbije, jedna smo od retkih zemalja koja ni jednog trenutka nije pokušavala da podiže ograde. Srbija to neće činiti ni u buduće", poručio je Vučić.

Vučić je objasnio da će zajednički timovi vojske i policije služiti za zaštitu granice Srbije od ilegalnog ulaska migranata, kao i zaštite od ilegalnog i kriminalnog ponašanja srpskih i tuđih krijumčara ljudima.

"Oni će biti najstrože kažnjavani. Naši tužioci i sudovi preduzimaće sve zakonom propisane mere da se kriminal zaustavi i da jasno svima pokažemo da Srbija ne može da bude parking za Avganistance i Pakistance koje niko drugi u Evropi ne želi da vidi, a kamoli da ih primi", rekao je Vučić.

Premijer je objasnio da će te mere biti sprovođene bez upotrebe sile, bez podizanja zidova i ograda.

"Ali bićemo veoma oštri prema građanima Srbije koji misle da kriminalom mogu da steknu veliku protivpravnu korist čineći najlošije stvari protiv svoje države i naroda", rekao je Vučić.

Kada je reč o zahtevima za azil Vučić je objasnio da postoje prihvatni centri i da je jasna procedura za svakoga ko azil bude tražio.

"Tu nam je procedura oko 30 dana, sa minimalnim šansama da azil i dobiju. A oni koji ne izraze zahtev, biće prema predviđenim zakononskim procedurama udaljeni sa naše teritorije", rekao je Vučić.

"Naš je posao da i dalje tražimo od Evropske unije sveobuhvatno rešenje, očekujemo da to rešenje postoji, ali rešenje nije u tome - pomoći ćemo vam, a svakog dana broj treba da se poveća oko 600, 700... to nije ni pomoć ni podrška prijatelja, ako hoćete da nam pomognete, uradite tom ako ne, pomoći ćemo mi sebi", rekao je Vučić.

On je podvukao da neće biti kretanja bez dokumenata i da to svi koji ulaze u Srbiju moraju da znaju.

Biće obezbeđena puna sloboda kretanja građanima u Beogradu i u drugim gradovima, jer se, rekao je, zna gde su mesta za migrante.

"Imaćemo dobar odnos, pružaćemo pomoć i podršku, hranićemo ih, davaćemo piće i nećemo ličiti na one koji su se prema njima od početka loše odnosili", rekao je Vučić.

"Nećemo dozvoliti nijedan napad na građane Srbije muslimanske veroispovesti, niti propagiranje mržnje i nasilje prema njima", izjavio je Vučić.

Vučić pozvao građane da ne putuju u Tursku, jer situacija još nije jasna i ne može da im se garantuje bezbednost, najavio organizovane letove za povratak turista.

Mir u Turskoj od vitalnog značaja

Predsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će Turska prevazići sve probleme, uspostaviti demokratski poredak mir i stabilnost jer je to od vitalnog značaja, ne samo za Tursku, već i za Bliski Istok i za Srbiju.

"Uvereni smo da će Turska, kao velika i izuzetno značajna zemlja, imati snage da se tako ponaša u budućnosti i da volju turskog naroda i građana provede u delo", rekao je Vučić u obraćanju medijima posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Vučić je rekao da je i jutros i noćas razgovarao sa ambasadorom Turske u Srbiji i da mu je preneo zaključke vlade koji su se, rekao je, odmah ticali poštovanja vladavine prava i uspostavljanju demokratskog poretka.

On je dodao i da je danas sa turskim ambasadorom bilo reči i o investicijama iz Turske koje su, kako je premijer rekao, veoma značajne za našu državu.

Vučić je rekao da će krajem meseca biće sastanak sa predstavnicima četiri turske kompanije koje planiraju da investiraju u Srbiju i zahvalio turskom ambasadoru na podršci koju pruža ekonomskom razvoju Srbije.

Srbija će čuvati i štititi regionalnu stabilnost

Predsednik vlade Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija svim političkim sredstvima čuvati i štititi regionalnu stabilnost.

Vučić je u obraćanju posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, govoreći o regionalnoj stabilnosti, rekao i da je Srbija u svakom momentu spremna da sačuva i zaštiti granice i interese naše zemlje.

"O tome smo imali duge razgovore, ovo je sve što mogu da vam saopštim o tome", rekao je Vučić.