Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
 Vučić: Stavili smo Srbiju iznad stranke

Aleksandar Vučić na izbornoj skupštini SNS-a/ Foto: RAS Srbija

Vučić: Stavili smo Srbiju iznad stranke

Novi ljudi: Jovanov, Vučević, Đurić, Obradović i Glišić

Srbija
Izvor: Tanjug

Srpska napredna stranka stavila je Srbiju iznad stranke, ocenio je danas lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

Vučić je na Izbornoj skupštini SNS, prvoj posle vanrednih parlamentarnih izbora na kojima je osvojila ubedljivu većinu, rekao da je ta stranka pokazala da je u prethodnom periodu bila najodgovorniji činilac u zemlji i najodgovorniji politički faktor.

"Hrabrost je ono što razlikuje ozibljne političke partije od onih koji su na toj sceni kratko i zbog sebe", primetio je Vučić.

On je rekao da je SNS nasledila teško breme, te da je posle decenija propadanja neko morao građanima da kaže da "aspirin i andol ne mogu da poprave zdravstveno stanje" i da se tako ne mogu izlečiti javne finansije.

To je uradila upravo SNS, ocenio je Vučić, dodajući da to, međutim, nije urađeno na najbolji način, o čemu je raspravu najavio na zatvorenom delu sednice.

Vučić je poručio da na današnjoj sednici Izborne skupštine stranke, ni u radu u vremenu koje dolazi neće biti praznih priča, jer je bitna efikasnost i još veći rad.

Novi ljudi: Jovanov, Vučević, Đurić, Obradović i Glišić

Lider SNS je rekao da će za nove potpredsednike predložiti Milenka Jovanova, Miloša Vučevića, Marka Đurića i Mariju Obradović.

Za predsednika izvršnog odbora predlaže Darka Glišića, dosadašnjeg predsednika opštine Ub.

"Čeka ih veliki posao", poručio je Vučić i dodao da će preostala dva potpredsednička mesta zauzeti ljudi koji se budu dokazali u radu.

Vučić je rekao da će on i Jorgovanka Tabaković, koja je zamrznula partijsku funkciju zbog vođenja NBS, ostati formalno na mestima predsednika i zamenika predsednika stranke.

On je naveo da se pri raspodeli potpredsedničkih mesta vodilo računa o geografskoj komponenti i da će se truditi da to bude slučaj i prilikom izbora preostala dva potpredsednička mesta.

Jedna od novina, kako je Vučić rekao, biće i to što će automobilista Dušan Borković biti član Glavnog odbora stranke.

Milenko Jovanov iz Kikinde bio je poslanik u pokrajinskom parlamentu, Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada, Marija Obradović iz Kraljeva poslanica u Skupštini Srbije, a Marko Đurić iz Beograda direktor Kancelarije za KiM.

Današnjoj izbornoj skupštini, koja će izabrati novo rukovodstvo, prisustvuje 3.862 delegata, od ukupno 4.000, a nakon izlaganja Aleksandra Vučića sednica je zatvorena za javnost.

Vučić je obrazložio potrebu za novim ljudima u vrhu stranke činjenicom da su aktuelni partijski funkcioneri istovremeno i na važnim državnim funkcijama, poput njega i guvernerke Jorgovanke Tabaković, zbog čega nisu dovoljno posvećeni stranci.

"Jorgovanka je, kao što sam pre neki dan rekao, 'smrznuta' nekoliko godina, a ja ću samo formalno biti predsednik", našalio se Vučić podsećajući na činjenicu da je guvernerka zbog pozicije na čelu Narodne banke Srbije svojevremeno zamrzla stranačku funkciju zamenika predsednika SNS.

Vučić: Evo vam sve televizije, opet ništa nećete uraditi

Evo vam sve televizije, opet ništa nećete uraditi poručio je Vučić političkim i drugim oponentima koji neprestano govore o nedostatku medijskih sloboda u Srbiji.

"Vi samo govorite, a mi ćemo rezultatima rada da vas pobeđujemo, ne možete vi u pet da ustajete i do dva da radite, kao što mi možemo do deset. To je ono što ne mogu da pobede", primetio je Vučić.

Kako je rekao, o medijskoj blokadi, diktaturi i autokratiji govore oni licemeri koji su menjali ljude na javnom servisu preko noći.

"Govore nam, a ja obično ćutim o tome, o medijskoj blokadi, a pogledajte kakvo je to licemerje, kažu diktatura, autokratija, a sad kažu menjate nešto na javnom servisu. Menjao je UO u skladu sa zakonom, a kada su oni dolazili menjali su sve novinare i urednike za jednu noć. Mi nismo nijednog novinara i urednika", rekao je Vučić i dodao da je svemu tome cilj samo da se kaže sve najgore o njemu.

Kritike će, međutim, samo da ojačaju SNS, rekao je Vučić i dodao da je njihov ideal slobodna i demokratska Srbija.

Vučić: Neki su ušli u koalicije bez odobrenja stranke

Vučić je izjavio da su neki članovi stranke na lokalu napravili koalicije za koje nisu dobili odobrenje, istakavši da su se zbog ličnih interesa udružili čak i sa onima koji su napređnake optuživali za najgore stvari.

"Neki su našu ideju i ideologiju za dan ili dva pretvorili u svoju vlast sa onima koji su nas lažima optuživali za najgore stvari, i za krađu izbora, iako su znali da nikakve krađe nije bilo, osim što su oni na silu i uz nečiju podršku uspeli da ubace još jednu listu u parlament", rekao je Vučić i dodao:

"Mogu da ih ubace sve, nikakav problem, zna se ko je dobio većinsku podršku naroda i nikakav strah od svih njih zajedno nemam".

Kako je naveo, poznaje u bar četiri lokalne samouprave ljude koji su se zaklinjali na vernost, govorili o velikim principima koje podržavaju, a koji su već nekoliko dana posle izbora ušli u koalciiju sa ljudima za koje nisu dobili odobrenje centrale stranke. "Njima je jedna stvar bila bitna, da oni budu neko i nešto u lokalnoj samoupravi, bez plana I programa i zato ćemo morati da menjamo mnoge stvari u budućnosti", rekao je Vučić.

Na posletku, Vučić je istakao da SNS-u trebaju partneri koji će sa tom strankom deliti isti cilja, a dodao je i da bi za njega najveći lični poraz bio da se SNS pretvori u DS.