Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VUČIĆ STOPIRAO zajedničku deklaraciju Srbije i Srpske

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

VUČIĆ STOPIRAO zajedničku deklaraciju Srbije i Srpske

Deklaracija o sprečavanju asimilacije srpskog naroda trebalo je da bude predstavljena juče, na Dan državnosti Srbije, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio da se to odloži nekoliko sedmica dok dobije širu međunarodnu podršku

Srbija
Izvor: sputniknews.com

Republika Srpska i Srbija osnovaće nacionalni savet za očuvanje identiteta srpskog naroda i zajednički i organizovano će delovati i sprovoditi niz mera kako bi sprečile asimilaciju srpskog naroda, navodi se u zajedničkom sporazumu, odnosno deklaraciji.

Donošenje sporazuma o sprečavanju asimilacije srpskog naroda najavili su prošle godine predsednici Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić zbog potrebe definisanja načina borbe za opstanak srpskog naroda.

Sporazum bi uskoro trebalo da usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije, a Vlada Srpske već je dala saglasnost na predloženi tekst.

Svrha donošenja sporazuma jeste da bude omogućeno zajedničko i organizovano delovanje Srbije i Srpske, čiji je glavni cilj sprečavanje asimilacije srpskog naroda, navedeno je u dokumentu.

Kao mere za sprečavanje asimilacije srpskog naroda, između ostalog, navedeni su negovanje bliskih odnosa sa matičnom državom, jačanje svesti o zajedničkom poreklu, čuvanje i negovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta i ubrzanje ekonomskog razvoja.

Očuvanje i negovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta sastoji se od ostvarivanja prava na upotrebu srpskog jezika i ćirilice kao njegovog matičnog pisma, prava na izražavanje, izučavanje i razvoj srpske kulture, izučavanje nacionalne istorije, negovanje herojske, pravdoljubive i slobodarske tradicije srpskog naroda i obeležavanje nacionalnih praznika, navedeno je u sporazumu.

Sporazumom je predviđeno i uspostavljanje i sprovođenje jedinstvenih programa učenja srpskog jezika, ćiriličnog pisma, istorije, književnosti i kulture, a analizu sadržaja za više predmeta već su počeli predstavnici resornih ministarstava Srpske i Srbije.

„Osnovci s obe strane Drine od septembra će učiti isto gradivo iz srpskog jezika, istorije, geografije i prirode i društva“, navodi list.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je istakao da je reč o dokumentu usmerenom isključivo ka zaštiti i opstanku srpskog naroda.