Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vučić sutra u Briselu na Međuvladinoj konferenciji

Foto: Tanjug/ screenshot

Vučić sutra u Briselu na Međuvladinoj konferenciji

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić boraviće, sutra i prekosutra, u dvodnevnoj poseti Briselu gde će prisustvati Trećoj međuvladinoj konferenciji EU i Srbije.

Srbija
Izvor: Tanjug

Vučić će tom prilikom imati bilateralne susrete sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Slovačka, koja trenutno predsedava Evropskim savetom, poručuje da nema promena u planu da se u ponedeljak, 18. jula, u Briselu održi Međuvladina konferecija, na kojoj bi Srbija trebalo da otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

U izjavi za Tanjug, portparolka slovačkog predsedavanja EU Renata Goldirova potvrdila je da je u Briselu sve spremno za Međuvladinu konferenciju sa Srbijom.

"Međuvladina konferencija će se održati kako je i planirano. Unapred se radujemo otvaranju dva nova poglavlja sa Srbijom", izjavila je Goldirova.

Povodom informacija iz Beograda da bi Hrvatska, u ponedeljak, mogla da povuče saglasnost na otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, kako je to rekao šef hrvatske diplomatije Miro Kovač svom srpskom kolegi Ivici Dačiću, diplomatski izvori u Briselu kažu da nemaju informaciju o promeni stava Hrvatske.

Zvanični Zagreb je posle više od tri meseca prigovora, 5. jula na sastanku Radne grupe za proširenje, i zvanično dao saglasnost za otvarnje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom.

Konačnom pristanku Hrvatske u velikoj meri doprineli su razgovori i kompromis postignut na sastanku EU-Zapadni Balkan održanom 4. jula u Parizu.

Kovač je tada poručio da su svi zahtevi Hrvatske ugrađeni u pregovaračku poziciju EU u pregovorima sa Srbijom u oblasti pravosuđa i osnovih prava.

Srbija sve vreme svoje pozicije u poglavlju 23 nije menjala.

Diplomatski izvori iz drugih zemalja članica EU su takođe potvrdili da očekuju da se u ponedeljak, kao što je dogovoreno konsenzusom svih 28 država članica, otvore nova poglavlja sa Srbijom.

Predstavnici zemalja članica EU u Briselu kažu da nemaju informacije da je Hrvatska povukla svoju saglasanost na nacrt zajedičke pregovaračke pozicije EU za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom, ali nemaju informacije ni da bi to mogla da učini u ponedeljak.

Kada su tehničke procedure u pitanju, u Briselu se objašanjava da je "moguće, ali vrlo neverovatno" da bi hrvatski ministar na samoj Međuvladinoj konferenciji mogao da uloži prigovor na postojeći konsenzus i zaustavi otvaranje poglavlja sa Srbijom.