Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vučić: SVI SMO ZNALI KOJA ĆE BITI PRESUDA MLADIĆU, pustite nas da gradimo budućnost

Foto: Tanjug

Vučić: SVI SMO ZNALI KOJA ĆE BITI PRESUDA MLADIĆU, pustite nas da gradimo budućnost

Predsednik Srbije je rekao da "smo svi znali koji će biti ishod presude" Ratku Mladiću, koji je danas osuđen na doživotnu robiju.

Srbija
Izvor: RTS

Vučić je rekao da je Srbija uvek poštovala žrtve svih naroda, ali da nije siguran da su drugi pokazivali tu vrstu pijeteta prema srpskim žrtvama.

"Ali to je i naš posao i to ćemo raditi zajedno sa predstavnicima našeg naroda iz celog regiona računajući ne na to da imamo pravo da zaboravljamo prošlost, već da je naša obaveza da gradimo drugačiju budućnost", rekao je Vučić.

Onima koji su nam "držali tirade o budućnosti i koji su jedva čekali da nam drže lekcije" poručuje: "Zaustavite se sa tim licemerjem, pustite nas, ako vi ne mislite na budućnost, pustite nas da o njoj razmišljamo i da budućnost gradimo."

Predsednik je rekao da je presuda generalu Ratku Mladić očekivana, da on kao predsednik države ne može da komentariše nepravosnažnu presudu, a građanima Srbije poručio je da od danas počnemo da gledamo u budućnost i razmišljamo kako će nam živeti deca i kako očuvati mir i stabilnost u regionu.

Vučić je istakao da zna koliko su emocije uzavrele, i dodao: "Danas nije dan ni za radost, ni za tugu, već da vidimo kakvu budućnost želimo. Moj poziv građanima Srbije je da danas počnemo da gledamo u budućnost, da razmišljamo gde i kako će nam živeti deca, kako i na koji način čuvati mir i stabilnost u regionu, kako da otvaramo više fabrika i da se ne gušimo u suzama prošlosti već da od radničkog znoja stvaramo drugačiju i bolju budućnost za sve nas", rekao je predsednik države.

Dodao je da je uveren da će srpsko društvo imati snage da ide napred.

Na pitanje o izostanku pravde za srpske žrtve, rekao je da to što nisu odgovarali oni koji su ubijali Srbe treba da ide na sramotu onima koji su tako odlučili, ali i da to ne sme da umanji, niti time smemo da pravdamo zločine koje su neki počinili u ime Srba.

"Za sve što nisu odgovarali oni koji su ubijali Srbe, a za to postoje živi svedoci, to na sramotu onima koji su takvu pravdu delili, ali to ne sme da umanji niti time treba da pravdamo zločine koje su neki počinili sa srpskim imenom i prezimenom. Zato treba da budemo odgovorni prema budućnosti i da ne spuštamo glavu ni pred kim i da idemo pravo u budućnost", poručio je predsednik.

A svi koji hoće u prošlost, srećan im put, poručio je odgovarajući na pitanje o tome da mnogi koji su činili zločine prema Srbima nisu osuđeni.

Mi smo, kako je naveo, u stanju da svoju odgovornost prihvatimo, a "plašim se da drugi to nisu, ali u tome nije naša slabost, već snaga".

Dodao je i da ne očekujemo da će "naša suza naći roditelje u međunarodnoj zajednici..."

"Nemojte ni da je tražimo ni da očekujemo. Ali ne treba ni da kukamo i plačemo, već da radimo i izgradimo društvo kojim ćemo se ponositi i u kojem niko neće da se oseća ugroženim", rekao je Vučić i dodao da svi zajedno treba da se trudimo da ostvarimo ekonomski napredak te da jedni drugima verujemo, a da nam se ratne strahote više nikad ne dogode.

Haški tribunal osudio je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.