Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vučić: Uputio sam pismo vrhu EU zbog Hrvatske

Foto: Tanjug/ screenshot

Vučić: Uputio sam pismo vrhu EU zbog Hrvatske

Mandatar za satav nove vlade Aleksandar Vučić pisao je vrhu Evropske unije o situaciji u regionu, pre svega odnosima i dešavanjima u Hrvatskoj.

Srbija
Izvor: NB, N1

Vučić je na konferenciji za medije rekao da uputio pismo u ime Vlade Srbije predsedniku Evropske Komisije Žan Klodu Junkeru, visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini, kao i komesaru za proširenje i susedske odnose Johanesu Hanu.

On je rekao da je u pismu ukazao na probleme u regionu, te da je faktografski, ne žaleći se, objasnio dešavanja u Hrvatskoj.

„Pokazali smo šta je sve Srbija morala da istrpi u prethodnom periodu, od podizanja spomenika istaknutim teroristima osuđenim od organa EU, do rehabilitacije i ukidanja presuda zločinaca iz Drugog svetskog rata i rata devedesetih godina“ rekao je Vučić.

Mandatar je dodao da postoji bezbroj stvari koje govore da se, pre svega u Hrvatskoj vodi ogoljena anti-srpska politika.

"Sa tim pismom upoznao sam i Jadranku Joksimović, Nikolu Selakovića i ministra inostranih poslova Ivicu Dačića", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je ovo pismo kojim je ukazano EU da "kada krenete sa izložbom o Stepincu, neće se završiti na izložbi o Stepincu".

"Šta smo mi naopako uradili? Šta smo napravili? Najprljavije uvrede bez činjenica. Na sve to ćemo da ćutimo, ali nećemo da prećutimo na podizanje spomenika teroristima. Srbija se pobunila i protiv terorizma i fašizma", kaže Vučić.

Mandatar je rekao da će pokazati da Srbija želi najbolje odnose sa Hrvatima "ma gde da žive".

"Srbija ništa loše nije uradila Hrvatskoj. Kod nas nećete videti crnokošuljaše kako se postrojavaju na Trgu. Takve bitange bismo odmah pohapsili", kaže Vučić.

On je rekao da zanima koji "genije" je smislio da Mira Barišića proglasi za heroja, a da je tek "sprdnja" ono što se desilo sa Glavašem.