Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vučić: Znam da Srbi nisu spremni, ALI NEĆU POPUSTITI

Foto: shpajz.rs

Vučić: Znam da Srbi nisu spremni, ALI NEĆU POPUSTITI

Želim da otvoreno i fer razgovaramo o rešenju kosovskog konflikta, poručuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija
Izvor: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da želi, u vezi sa Kosovom, da krene novim putem i da, iako Srbi za to još nisu spremni, neće popuštati.

"Lako je reći – idite i borite se za Kosovo. Međutim, to nas je uvek vodilo u rat. Želim da krenem novim putem – za Srbiju. Želim da otvoreno i fer razgovaramo o rešenju kosovskog konflikta. Iako Srbi za to još nisu spremni, neću popustiti, jer će ta debata za sve nas imati lekovito dejstvo, bez obzira na to da li ćemo postići dobar rezultat ili neuspeh", objasnio je Vučić u intervjuu švajcarskom dnevniku Blik.

Predsednik Srbije je podvukao da će, ako obe strane ne budu spremne da nešto izgube, konflikt večno trajati, a to škodi obema stranama.

Podsećajući da je bio najmlađi poslanik, nakon toga najmlađi ministar i premijer i sada najmlađi predsednik, ocenio je da je najbolji čovek za taj zadatak jer nema više nikakvih ličnih ambicija.

Istakao je da bi bilo bolje pronaći rešenje danas nego za 100 godina, jer se jednom konflikt mora rešiti, a Srbija je spremna na postizanje kompromisa.

"Znam da Albanci i Srbi u Švajcarskoj žive mirno i čak i kao dobri prijatelji, baš to mora da nam pođe za rukom i u domovini", ukazao je Vučić.

Na konstataciju da je u Briselu tražio jasan vremenski okvir za pristupanje EU, Vučić je rekao da je znao da to ne može dobiti, a razlozi su Kosovo i odnosi sa Rusijom.

"Sve drugo što se iznosi protiv nas služi samo vršenju pritiska u vezi sa ova dva pitanja", uveren je Vučić.

Na pitanje da li se to odnosi i na kritike u vezi sa nedostatkom slobode štampe i nezavisnosti pravosuđa, Vučić je odgovorio da nije isključivo to, dodajući da postoje problemi u srpskom pravosuđu, ali ne zbog nedostatka nezavisnosti, već zbog neefikasnosti pravosuđa.

"Srbija davno donela odluku koja nas vodi u EU"

Kada je reč o izjavi premijerke Ane Brnabić da se Srbija već odlučila između Rusije i EU, Vučić je rekao da ne zna da li je to rekla, ali da je Srbija odavno donela svoju odluku, a ona nas vodi u EU.

"Međutim, još nismo članica i moj zadatak je da negujemo što bolje odnose sa Rusijom", objasnio je Vučić.

Ukazao je da Srbija nikada nije priznala Krim kao deo Rusije i da u tim odnosima Ukrajina nije centralna tema, već naša vojna saradnja sa Rusima, pri čemu imamo četiri puta više vojnih vežbi sa NATO-om ili američkom vojskom nego sa ruskom.