Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vučkovićeva: Ako ne može državu da vodi jedan, ne može ni stranku

Nataša Vučković/ Foto: YT printscreen

Vučkovićeva: Ako ne može državu da vodi jedan, ne može ni stranku

Kako je rekla, šef kluba demokrata bi trebalo da bude lider stranke Bojan Pajtić.​

Srbija
Izvor: B92

"DS ima tri nivoa problema, potrebu za organizacionom reformom, finansijski problem i, za građane najvažnije, programsko unapređenje", izjavila je Nataša Vučković za B92.

Potpredsednica DS je rekla da su novi zadaci DS unapređenje koalicionog kapaciteta, kao i priprema za predstojeće izbore i predsedničke i republičke.

Ipak, kako kaže, taj kapacitet podrazumeva pre svega odnose sa strankama demokratske opozicije, u koje spadaju SDS i LDP "ukoliko ne naprave koaliciju sa SNS".

Natašu Vučković mnogi vide kao potencijalnu kandidatkinju za mesto prvog čoveka stranke, ali ona kaže da je to i dalje u "znaku razmatranja".

"Čovek kada donosi takve odluke mora da bude veoma odgovoran kada odlučuje o tome da li će se upustiti u takvu trku. Prvo mora da izmeri da li može da odgovori na sve zahteve", rekla je ona za B92.

Poznato je da će tu trku trčati aktuelni lider Bojan Pajtić i Dragan Šutanovac, a Nataša Vučković za njih kaže da su "odlični kandidati".

"Mislim da su obojica odlični kandidati, ali i da DS ima još nekoliko sjajnih ljudi koji bi mogli da vode DS. Za stranku je važno da se ne povede za nekim drugim modelima, da se misli da jedan čovek donosi sva rešenja. Ukoliko kažemo da državu ne može da vodi jedan čovek, onda to ne može ni u stranci. Moramo da se opredelimo za timski duh, da podelimo uloge", kaže ona.

Govoreći o izbornom procesu, neposrednom izboru predsednika i pomeranju izbora, Nataša Vučković kaže da su protekli dani dokazali da je DS zaista demokratska stranka. Na pitanje o oštrim rečima koje su se navodno čule na Glavnom odboru, kako tvrde mediji, odgovara da je sve bilo mirno.

"Rasprava je bila pristojna, u žaru svašta može da se kaže kao metafora, ali je u suštini GO bio miran. Stalno se kritikuju stranke da nisu dovoljno demokratske, već liderske, a kada DS pokaže da poštuje demokratske procedure, kada se promeni odluka predsednika i on na to pristane kada sasluša argumente, onda ni to nije dobro", kaže ona.

Demokrate će se do stranačkih izbora u septembru baviti i "unutrašnjom kampanjom", ali će pre toga početi sa aktivnostima u parlamentu.

"Prva ćemo zatražiti formiranje anketnog odbora koji bi trebalo da utvrdi kršenje izborne procedure i izbornu krađu na proteklim izborima. Pripremamo i više zakonskih predloga", kaže Nataša Vučković.

Kako je rekla, šef kluba demokrata bi trebalo da bude lider stranke Bojan Pajtić.