Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vujović: Srbija ozbiljan partner u regionu i Evropi

Foto: youtube/screenshot

Vujović: Srbija ozbiljan partner u regionu i Evropi

Srbija se prihvata kao ozbiljan partner u regionu i Evropi, kao zemlja koja je ostvarila vrlo ozbiljne reforme, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović.

Srbija
Izvor: Tanjug

"Imali smo uspešan program i uspešne reforme, a sada želimo da pokažemo da možemo da nastavimo sami", rekao je Vujović.

Govoreći o Samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana u Parizu, Vujović je rekao da je na njemu razgovarano o detaljima Agende povezanosti regiona, o putnoj infrastrukturi, projektima u železnici i energetici, digitalizaciji.

U smislu putne infrastrukture, ministar je istakao da su infrastrukturni prioriteti Srbije Koridor 10 i 11, a pomoćni prioritet povezivanje Niša, Tirane i Drača.

Vujović kaže da je projektovanje tog puta počelo u januaru, a da će realizacija početi za godinu i po dana.

Na Biznis forumu govorilo se o izvozu, a u poslednje dve godine, prema njegovim rečima, izvoz je povećan zahvaljujući investitorima.

Da bi se održao izvoz, kako ističe, potrebno je da Srbija unutar sebe bude dobro povezana.

"Ovo ubrzanje rasta je zasnovano na investicijama i izvozu, najvažnije je da bi se održao taj izvoz je da se pokreću novi projekti i povezivanje u takozvanom lancu novostvorene vrednosti. Ovi putevi treba da omoguće da Srbija bude bolje povezana i da region može trajno da produbljuje šansu za izvoz", istakao je Vujović.

Vujović ističe i da Srbija ima sporazume sa celom Evropom, uključujući i države koje su nedavno postale članice, tako da imamo sve uslove za slobodan protok ljudi, kapitala, roba i usluga.

"Treba da nastavimo putem investiranja koji smo započeli, treba da podižemo konkurentnost i da budemo prijemčivi za investicije treće generacije: za projekte gde će se proizvodnja ozbiljnijih stvari preneti na Balkan", naveo je Vujović.

Upitan za prve korake nove vlade, Vujović je rekao da prvo treba sačekati da ona bude formirana, ali da se ozbiljno razgovara šta je to što treba da bude program rada za prvih 100 dana, plan do kraja trogodišnjeg programa sa MMF i onda za četiri godine vlade.

Kaže da je za prvih 100 dana rada vlade prvo potrebno usvojiti ono što se nagomilalo od raspuštanja parlamenta, tako da se Srbija vrati na putanju programa sa MMF.

"Drugo je da uradimo čitav niz stvari i intervencija koje odmah mogu da daju rezultate. Ovo sa Fondom je jako važno, jer je operativno, posle uspešnog trogodišnjeg programa gde ne povlačimo sredstva, nego samo radimo. Fond podržava naše reforme. Želimo da pokažemo da smo zreli da nastavimo sami sa reformama", istakao je Vujović.

Dodao je i da je Vlada Srbije konkretnim rezultatima na polju fiskalne konsolidacije ozbiljna i posvećena tom poslu, da svakog dana ostvaruje sve bolje rezultate, da je za šest meseci deficit 0,2 odsto BDP, na čemu nam zavide.