Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vukčević: Bez suspenzije Zakona o ratnim zločinima

Vladimir Vukčević/ Foto: mc.rs

Vukčević: Bez suspenzije Zakona o ratnim zločinima

Vukčević je podsetio da je univerzalna nadležnost istorijska i civilizacijska tekovina, kao i da je poznaju i zakonodavstva Hrvatske i BIH.

Srbija
Izvor: B92, Tanjug

Srbija ne bi trebalo da suspenduje svoj Zakon o procesuiranju ratnih zločina, uprkos pritiscima Hrvatske koja joj osporava univerzalnu nadležnost za procesuiranje, izjavio je bivši tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević

Vukčević je podsetio da je univerzalna nadležnost istorijska i civilizacijska tekovina, kao i da je poznaju i zakonodavstva Hrvatske i BiH.

On je podsetio da su na osnovu pomenutog zakona tužilaštva Srbije i Hrvatske 2006. zaključila memorandum o saradnji i da su sarađivala i razmenjivala dokaze, ali da iz političkih razloga Hrvatska sada želi da svoj rat proglasi odbrambenim.

"Ovde oni tvrde da se radi o "domovinskom ratu" koji je odbrambeni i hoće da sve svoje učesnike rata proglase da su delovali u nužnoj odbrani, a to ne može tako", naveo je tužilac u penziji.

Ta pitanja su, prema njegovim rečima, regulisana ženevskim konvencijama.

Upitan za tvrdnje da prema ovom zakonu "Beograd ima ovlašćenja malog Haga" i da zakon isključivo tretira Hrvate kao zločince, Vukčević je ponovio da je suština tog zakona sprečavanje nekažnjivosti.

On je podsetio da su svi profesionalci - tužioci iz Srbije, Hrvatske i BIH imali isti stav o tome i da su svi postupali po istom tekstu.

"To o malom Hagu može tako da liči onima koji su protiv procesa", naveo je Vukčević.

Prvi proces po toj nadležnosti bio je proces za zločin na Ovčari, kada je Hag sudio trojici oficira, a nama su faktički dostavili egzekutora na nadležnost, to su bila sve lica srpske nacionalnosti, a žrtve Hrtvati.

Tad nije bilo malog Haga, nego je proces pozdravljen, podsetio je bivši tužilac.

Takođe je ukazao da je institut univerzalne nadležnosti bio poznat još u 17. veku kada su države koje su bile pogođene kršenjem međunarodnog prava - piraterijom, imale pravo, bez obzira na mesto izvršenja, državljanstvo izvršioca ili žrtve, da hapse i procesuiraju izvršioce tih krivičnih dela.

"To je istorijska i civilizacijska tekovina, i kada smo pravili ovaj zakon i mi i Hrvati i BIH imali smo u vidu sprečavanje nekažnjivosti", naglasio je Vukčević.