Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vulin: Nejasno da li je rehabilitacija ili poništaj presude Stepincu

Foto: Tanjug

Vulin: Nejasno da li je rehabilitacija ili poništaj presude Stepincu

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je danas da mu nije sasvim jasno da li je hrvatski nadbiskup Alojzije Stepinac danas rehabilitovan ili je samo poništena osuđujuća presuda iz 1946.

Srbija
Izvor: Tanjug

Ostaje da se vidi šta će reći sud i da se veruje u nepristrasnost hrvatskog sudstva, rekao je Vulin istakavši da se nada da sudovi u Hrvatskoj neće biti tako ažurni samo kada je u pitanju Stepinac, već da će tu energiju upotrebiti da reše i srpske zahteve u pogledu imovinskih prava, penzija...

''Nadam se da ova iznenadna ažurnost hrvatskih sudova neće stati samo na slučaju Stepinac. Nadam se da će tu ažurnost i energiiju upotrebiti da reše, recimo, srpske zahteve kada je u pitanju njihova imovina, povraćaj njihovih imovinskih prava, rešavanje penzijskih poblemi'', rekao je Vulin.

Voleo bi kaže da se politika ne meša u ovaj slučaj i, kako je rekao, sam sudski postupak, te da se nada da će sudovi dati jasnu sliku ko je i šta je bio Stepinac.

"Za srpski narod, neko ko je bio vikar ustaške vojske, teško da može da se nada zahvalnom sećaju i rehabilitaciji", kazao je Vulin i dodao da će hrvatsko pravosuđe znati da ceni upravo ove istorijske činjenice.

U samom sudskom postupku ostaje nejasno da li je reč o poništaju presude ili rehabilitaciji hrvatskog nadbiskupa.

''Videćemo u narednim danima, a na nama ostaje da se nadamo da će i ovaj, kao i svaki drugi pravni proces biti oslobođen bilo kakvog pritiska politike i će biti samo zbir istorijskih činjenica'', rekao je Vulin.