Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vulin: Neki Albanci nemaju istoriju, pa žele da ukradu našu

Foto: Tanjug

Vulin: Neki Albanci nemaju istoriju, pa žele da ukradu našu

Zamislite šta bi tek bilo da je Kosovo ušlo u Unesko, onda bi sva srpska istorija odjednom postala istorija nekakvog Kosova

Srbija
Izvor: Tanjug

Ministar u tehničkom mandatu Aleksandar Vulin rekao je na severu Kosova da neki u albanskom narodu žele da preotmu srpsku istoriju. On je naveo da to rade zato što osećaju nedostatak sopstvene istorije.

Vulin je, reagujući na inicijativu lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja da se na Gazimestanu podigne spomenik Albancima stradalim u Kosovskom boju, rekao da oni koji nemaju svoju istoriju po pravilu pokušavaju da otmu tuđu.

- Očigledno je da u nedostatku sopstvene istorije neki u albanskom narodu hoće da preotmu srpsku istoriju. Sada nam je valjda jasno koliko je bilo važno izboriti se da Kosovo ne bude deo UNESCO. Zamislite šta bi bilo da jeste, onda bi sva srpska istorija odjedanput postala istorija nekakvog Kosova i onda bi manastiri postali manastiri nekakvog Kosova - rekao je Vulin.

On je istakao da je jako važno da čitavom svetu pokažemo da srpska istorija na KiM neće postati albanska i bilo čija druga, jer je ona srpska.

- Biće napora i pokušavaće se da se srpska istorija prepiše, da se zatre i da se potpiše nekim drugim imenom. Ko nema svoju istoriju hoće da otme tuđu, ali onaj ko ima istoriju, a Srbi imaju istoriju, ne sme nikada dozvoliti da se otme - rekao je Vulin.

Vulin je poručio da Srbi bez istorije, imena, manastira i našeg KiM ne bi bili ono što jesu i da su mnogi spremni da uzmu ono što ne pripada njima i da pokušaju da stvore ono što njihovi preci kroz istoriju nisu uspeli da stvore.