Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vulin: Nismo mi krivi za odnose s Hrvatskom

YT Printscreen

Vulin: Nismo mi krivi za odnose s Hrvatskom

Srbija bespogovorno poštuje evropske vrednosti i ona nije kriva za eskalaciju zategnutih odnosa sa Hrvatskom, izjavio je Aleksandar Vulin

Srbija
Izvor: Agencije/NB

Srbija nije kriva za eskalaciju zategnutih odnosa sa Hrvatskom, izjavio je danas ministar Aleksandar Vulin i poručio da pismo Aleksandra Vučića Evropskoj uniji zaslužuje odgovarajući politički odgovor.

Od tog odgovora, istakao je Vulin, zavisi i naše shvatanje Evrope i to kako će građani doživljavati Evropsku uniju.

Komentarišući jučerašnji odgovor portparola Evropske komisije Maje Kocijančič, Vulin je rekao da to nije doživeo kao odgovor jer portparol EK nije neko ko može da pruži relevantan politički odgovor na relevantno političko pitanje koje je postavio premijer Vučić.

"Srbija neće prihvatiti nikakve veštačke simetrije, nismo svi pomalo krivi i suštinsko pitanje koje je postavio Vučić Evropskoj komisiji je šta je to Srbija pogrešila. To je pitanje na koje očekujemo odgovor", rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

Kako je rekao, Srbija nije rehabilitovala nijednog ratnog zločinca niti se naši ministri slikaju ispod fašističkih zastava, niti je podigla spomenik nijednom teroristi.

"Recite nam koju temeljnu vrednost Srbija nije poštovala - antifašizam, poštovanje žrtava, poštovanje svojih zakona? Srbija bespogovorno poštuje evropske vrednosti i ona nije kriva za eskalaciju zategnutih odnosa sa Hrvatskom", rekao je Vulin.

On je rekao da pismo Aleksandra Vučića zaslužuje odgovarajući politički odgovor i dodao da je siguran da će taj odgovor uslediti.

"Od tog odgovora će zavisiti kako ćemo doživeti Evropsku uniju i da li EU ima snage da upozori svoju državu članicu da fašizam nije idelogija EU, a da nama kao potencijalnoj članici kaže koje su to vrednosti koje treba da zastupamo", rekao je Vulin.

Ukoliko su to vrednosti povampirenog fašizma u kojima je prihvatljivo oslobađanje ratnih zločinaca, onda to srpskom narodu neće biti moguće objasniti, zaključio je Vulin.