Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vulin: Ustaštvo je u Hrvatskoj zvanična politika

Aleksandar Vulin/ Foto: cdm.me

Vulin: Ustaštvo je u Hrvatskoj zvanična politika

Ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da je fašizacija deo zvanične politike Hrvatske i da Srbija očekuje zvanični odgovor EU na pismo premijera.

Srbija
Izvor: Tanjug/ RTS

Vulin je podsetio da je tokom "Oluje" koja se u Srbiji obeležava danas, a u Hrvatskoj sutra, proterano oko 250.000 Srba iz Knina, a uništeno oko 25.000 njihovih kuća.

"Hrvatska se obavezala pred međunarodnom zajednicom, kada je ušla u EU, da reši problem sa susedima. To uništavanje kuća je planski urađeno da se Srbi nikada ne vrate. I danas imate srpska sela sa povratnicima koja nemaju struju, asfalt, posao da ne govorimo", rekao je Vulin za RTS.

Ustaštvo je, kako kaže, postalo dominantno mišljenje u Hrvatskoj i dodaje da su svi mislili da je ustaštvo marginalna politika, ali da se sada uspostavilo da je fašizacija deo zvanične politike Hrvatske.

"Blajburg je mesto gde je streljano nekoliko hiljada ustaša pred partizanima i sadašnje rukovodstvo Hrvatske je otišlo da se pokloni tim ustašama. Nikada niko pre njih nije išao, pa ni Franjo Tuđman", naglasio je ministar.

On kaže da će se Oluja u Hrvatskoj sutra slaviti uz pesme Tompsona, a suština njegove umetnosti je da peva o ljudima koji su zaklali hiljade Srba, te da će se sutra u Kninu čuti "za dom spremni" i kako je "sjajna stvar što je proterano 250.000 Srba".

"To je deo zvanične državne manifestacije. Hrvatska predsednica kaže da uživa u Tompsonovim pesmama", naglasio je Vulin.

Što EU kaže da se neće mešati u bilateralne odnose dve zemlje, Vulin naglašava da ustaštvo nisu bilateralni odnosi.

"Očekujemo odgovor. Kakav odgovor dobijemo takav će biti i naš odgovor kada je u pitanju EU", rekao je Vulin i dodao da Srbija teroristima ne diže spomenike, te da Srbija traži da joj se kaže za šta je kriva.

On kaže da će se Oluja obeležiti veličanstvenim skupom u Busijama, gde će Srbija pokazati koliko joj je stalo, te da Srbija neće organizovati skupove koji izazivaju sukob i nemire.

Vulin naglašava da će se 5. avgusta u Srbiji čuti sirene i pozvao sve građane da tada zastanu, za sve one koji su proterani.