Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vulin: Ustaštvo se vraća

Aleksandar Vulin/ Foto: Beta

Vulin: Ustaštvo se vraća

Ustaštvo se ponovo vraća, izjavio je je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Srbija
Izvor: Tanjug

On je na ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida u koncentracionom logoru Jasenovac u Donjoj Gradini rekao da ukoliko pokušamo da zaboravimo na "strašni genocid" u koncentracionom logoru Jasenovac, on će se ponoviti.

"Moramo se sećati, moramo govoriti i moramo upozoravati društvo da se ustaštvo ponovo vraća. Moramo upozoravati čitav svet da se crne uniforme ponovo pojavljuju, da su nekažnjene i da se zlo jasenovačkog genocida ponovo budi", poručio je Vulin.

Jasenovac se, kako je istakao, nije dogodio samo Srbima, Jevrejima i Romima, već čitavoj planeti i svakom ljudskom biću.

"Ne budemo li kaznili samu ideju o preispitivanju Jasenovca i ne budemo li kaznili ideju o povampirenju ustaštva, rizikujemo kao čovečanstvo i kao planeta, da nam se Jasenovci ponavljaju, da nam se Jasenovci dešavaju", upozorio je Vulin.

On je istakao da se ratovi devedesetih godina prošlog veka ne mogu se razumeti bez poznavanja Jasenovca.

"Budemo li sada pokušali da Jasenovac i taj strašni genocid zaboravimo i umanjimo, možemo biti sigurni da će se javiti ljudi koji će želeti da ga ponove", poručio je Vulin.

Podsećamo, predsednik Tomislav Nikolić istakao je da žrtve genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini ne smemo zaboraviti.

Nikolić je dodao da je naša dužnost da ne prestanemo da istražujemo to stradalno mesto sve dok poslednja žrtva ne bude imenom i prezimenom prepoznata, upisana i ostavljena budućim generacijama na čuvanje.

"Naš oproštaj nije teško zaslužiti - mi od današnje Hrvatske ne tražimo da nas voli ako to ne ume - dovoljno je da pokaže da želi da uzvrati prijateljstvo koje joj nudimo ", rekao je Nikolić na obeležavanju Dana sećanja u Donjoj Gradini.