Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZA NJIM JE PLAKALA CELA SRBIJA: Ovako nas je učio patrijarh Pavle!

Foto: telegraf.rs

ZA NJIM JE PLAKALA CELA SRBIJA: Ovako nas je učio patrijarh Pavle!

Na današnji dan pre sedam godina preminuo je patrijarh srpski gospodin Pavle, četrdeset četvrti patrijarh na tronu Svetog Save.

Srbija
Izvor: Kurir

Njegovo službovanje punih 19 godina posebno je obeležilo ratne godine na prostoru nekadašnje Jugoslavije kada je poručivao da su "svi ljudi deca Božja".

Ostaje upamćen da se krajem 90-tih godina priključio i bio na čelu nekoliko protestnih marševa studenata protiv Slobodana MIloševića koga je SPC 2000. godine pozvala da se povuče.

Ostaće omiljen u narodu koji ga je mogao videti kako pešači od Kalemegdana prema Slaviji, ili kako se vozi javnim prevozom.

Patrijar Pavle je osuđivao svaki vid nasilja bez obzira ko ih je činio i u kojoj veri.

Preminuo je u snu u 95. godini, a sahranjen u manastiru Rakovica, kako je sam želeo.

Mudre reči patrijarha ostaju upamćene i danas, govorio nam je ovako:

"Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi."

"Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih, jer ne znaju šta rade".

Uzdam se u Boga da će ovim vlastima otvoriti oči da ovaj namučeni narod prestanu zlostavljati, rekao je 3. februara 1997. godine patrijarh Pavle u javnom obraćanju.

"Ovi događaji slute na najgore pa zato ne prestajem da očinski molim i preklinjem, kako ogorčeni narod, mlade i stare, da se uzdrže od svakog izazivanja nereda, tako i one naoružane da budu čuvari reda i mira, a ne vlasti koja tragično po sve nas sve više tone u neznanju šta radi".

Nekoliko dana pre ove poruke patrijarh Pavle je predvodeći oko pola miliona Beograđana u prazničnoj litiji, prošao kroz kordon policije.

Miloševićevi pripadnici specijalne policije koji su naoružani obezbeđivali demonstrante na Trgu Republike, bez reči su se razmakli pred odlučnim patrijarhom Pavlom.