Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZA R. SRPSKU OD SRBIJE pet i po miliona evra i Deklaracija

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

ZA R. SRPSKU OD SRBIJE pet i po miliona evra i Deklaracija

Srbija će sa oko 5,5 miliona evra pomoći opštine u Republici Srpskoj, kao i opštine u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojima pretežno žive Srbi, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Srbija
Izvor: RTS

Predsednik Vučić je na konferenciji za novinare rekao da su donete odluke o više projekata podrške i pomoći narodu i institucijama Republike Srpske.

Vučić je najavio će Republika Srbija finansirati izgradnju vrtića u Trebinju i Brčku, kao i studenstko-đačkog doma u Vlasenici.

"Biće rekonstruisane ulice na Palama, kao i sportke dvorane i trg u Istočnom Sarajevu. Predviđena je sanacija mosta preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika", dodao je Vučić.

To je oko četiri miliona evra i Srbija će pružiti podršku opštinama u Federaciji koje su nastanjene pretežno srpskim stanovništvom, poput Grahova, Drvara, Petrovca i Glamoča sa milion evra za razne projekte, rekao je predsednik.

Ukupno će to biti oko pet i po miliona, poručio je predsednik Vučić, i podsetio da je, upravo zahvaljujući Srbiji, Srebrenica sada veliko gradilište, a da je most Ljubovija-Bratunac u završnoj fazi.

Predsednik je izjavio da je formiran tim od nekoliko ljudi koji će raditi na pisanju Deklaracije koja će obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

To su, rekao je Vučić, sfere koje će biti obuhvaćene Deklaracijom, u skladu sa svim međunarodnim javno-pravnim aktima "da dužebrižnici koji se plaše svake pomisli ili reči kada neko izgovori Srbi ili srpski, čuju o čemu se radi".