Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Za ulazak Srbije u EU glasalo bi 60 odsto građana

Foto: en.wikipedia.org

Za ulazak Srbije u EU glasalo bi 60 odsto građana

Bregzit će svakako uticati na promenu stavova gradana Srbije prema EU, ali poslednji raspoloživi podaci iz maja meseca govore da bi oko 60 odsto građana Srbije na eventualnom referendumu glasalo za pridruživanje EU.

Srbija
Izvor: Danas

To pokazuju istraživanja Ipsos stratedžik marketinga, rekao je direktor ove kompanije Marko Uljarević za "Danas".

Protiv bi bila jedna trećina, rekao je Uljarević.

On smatra da kada se procenti koji se odnose na ukupnu populaciju preračunaju samo na one koji bi glasali na referendumu, majski podaci govore da bi 60 odsto od izašlih glasalo za pridruživanje, a 40 odsto bi glasalo protiv.

Kako navodi "Danas", svaki deseti birač DS, svaki treći glasač Dosta je bilo, ili svaki četvrti birač SNS - na eventualnom referendumu glasao bi protiv članstva u EU, ali isto tako svaki peti - šesti radikal, odnosno svaki sedmi birač Dveri je za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

Rekordno veliki broj antievropski raspoloženih građana imali smo 2011. godine kada je sadašnji SNS bio u opoziciji. Sada, u odnosu na ukupnu populaciju, gde oko 51 odsto stanovništva podržava EU integracije, u SNS je njihovo učešće izraženije i prelazi preko 60 odsto.

Za SNS birače, rekao je Uljarević, kao i za većinu birača ostalih stranaka, nije stav stranke o evropskim integracijama imao presudnu ulogu prilikom opredeljenja, te da je bilo presudno poverenje u lidera ili samu stranku da će ispuniti obećanja koja su dali u predizbornoj kampanji.

Uljarević kaže da je, posmatrano na dugi rok, jasan trend rasta evroskepticizma u Srbiji, te da sadašnji saziv Skupštine vernije oslikava situaciju u našoj zemlji, makar po pitanju evropskog puta Srbije.

"S druge strane, činjenica da su antievropske stranke na aprilskim izborima osvojile više nego duplo manje glasova nego što ima građana koji se protive pridruženju EU, govori da EU integracije nisu bile ključni faktor zbog kog su se građani opredeljivali za koga će glasati, i da tim strankama osim antievropskog stava nedostaje još nešto da bi kapitalizovale većinu antievropski opredeljenih birača", kaže Uljarević.